Jorvissa muutettiin pysäköintiä, nyt asiakkaat ihmettelevät maksuautomaatilla – "Ihan hanurista tämä on"

Minna Airamaa

"Utopistinen. Todella sekava. Ihan hanurista."

Jorvin pysäköintihallin maksuautomaatilla käy keskiviikkoaamuna tasainen virta asiakkaita. Kommentit eivät mairittele. Valtaosa pysähtyy ihmettelemään maksuohjeita ja päivittelemään sitä, että sairaalakäyntiin kuluva aika pitää arvioida etukäteen.

– Vanha systeemi oli paljon parempi. Nyt joutuu juoksemaan takaisin, jos aika ei riitäkään, kommentoi keski-ikäinen nainen.

Sairaala-aluetta palveleva pysäköintihalli muuttui vuoden alusta puomittomaksi. Nyt Espoon sairaalan alla sijaitsevassa hallissa maksetaan pysäköinti etukäteen.

Helpoiten se onnistuu älypuhelimissa toimivilla Parkmanin tai Easyparkin pysäköintisovelluksilla. Sovelluksella pysäköintiin kuluvaa aikaa voi pidentää helposti vaikka kesken lääkärikäynnin. Jos sairaalasta vastaavasti pääsee arvioitua nopeammin, pysäköinnin voi lopettaa, eikä ylimääräisestä ajasta tarvitse maksaa.

Kolikoilla tai kortilla maksavan on arvioitava pysäköinnin kesto etukäteen. Jos käynnillä kuluu enemmän aikaa, pahimmillaan seurauksena on pysäköintisakko. Jos käynniltä pääsee arvioitua nopeammin, ylimääräiseen pysäköintiin mennyttä rahaa ei saa takaisin.

Frej Andersenilla on puhelimessaan pysäköintisovellus, mutta ei Easyparkin tai Parkmanin, joten sillä pysäköintiä ei voi maksaa.

– Todella outo ja sekava järjestelmä. Omituista, että pysäköinnin joutuu maksamaan etukäteen, Andersin moittii

Seuraavaksi paikalle saapuvat Nina Rask ja Tarmo Matikainen pysähtyvät lukemaan ohjeita.

– Eihän aikaa voi tietää etukäteen, harmittelee Rask.

– Ihan hanurista tämä on, paukauttaa Matikainen.

HusKiinteistöjen toimitusjohtaja Juha Tiuranniemen mukaan uudesta järjestelmästä on tullut jonkin verran palautetta, mutta vähemmän kuin vanhasta puomillisesta järjestelmästä..

– Uusi järjestelmä on ollut käytössä vasta vähän aikaa. Ensimmäiset kokemukset verrattuna vanhaan ovat myönteisiä, mutta toki seuraamme tilannetta koko ajan, Tiuranniemi toteaa.

Husin sivuilla suositetaan käyttämään pysäköinnin maksamiseen sovelluksia, sillä sairaalassa kuluvaa aikaa on vaikea arvioida etukäteen. Hieman yli puolet maksaa kuitenkin pysäköinnin Jorvissa edelleen maksuautomaatilla. Maksutavat pysäköintihallissa ovat Tiuranniemen mukaan jakautuneet niin, että kolikoilla maksaa noin 11 prosenttia, kortilla noin 42 prosenttia ja sovelluksilla noin 47 prosenttia.

Parkkisakkoja Espoon sairaalassa ei ole kirjoitettu uuden järjestelmän aikana lainkaan. Tämä johtuu siitä, että Espoon pysäköinnintarkastajat eivät vielä saa tarvittavia tietoja uudesta järjestelmästä.

– Tarkastajat ovat kyllä käyneet hallissa silloin tällöin. Tällä hetkellä pystymme kuitenkin tarkastamaan vain henkilöstön ja sovelluksilla maksavien pysäköintitiedot, emme maksuautomaatilla maksavien, selvittää Espoon kaupungin lakimies Petteri Aumala

Aumala uskoo, että normaaliin pysäköinninvalvontaan palataan alueella hyvin pian.

Myös Aumala kannustaa sairaalassa pysäköiviä tutustumaan sovelluksiin.

– Niillä maksaa vain käytetystä ajasta, kun automaatilla on valittava tunti, kaksi tai kolme.

Sovellukset

Easypark tarjoaa sovelluksen lisäksi soittopalvelun, jolla pysäköintimaksun voi hoitaa.

Jos numeroon soittavalla asiakkaalla ei ole Easyparkin asiakastiliä, puhelu ohjautuu asiakaspalveluun, josta autetaan eteenpäin. Jos tili on, asiakasta palvelee ääniautomaatti, jonka ohjeita seuraamalla pysäköinnin voi maksaa.

Parkmanilla puhelinpalvelua ei ole. Asiakkuuspäällikkö Jarkko Toikkanen muistuttaa, että sovellusta ei kannata vieroksua.

– Asiakaspalvelu auttaa kaikissa sovellukseen liittyvissä asioissa, Toikkanen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jorvin apteekki avautuu tiistaina – asiakkaita käynyt jo kyselemässä oven takana 23.2.2020 21:55
  2. Jorvissa edessä rakentamisen vuodet: 225 miljoonan euron uudisrakennuksen suunnittelu etenee, lastenosasto puretaan, leikkausosasto remontoidaan 14.11.2019 6:45
  3. Espoo ei vielä päättänyt maksullisesta pysäköinnistä – koskisi ainakin Tapiolaa ja Leppävaaraa 11.11.2019 17:30

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut