Koronavirus: Espoossa käyttöön laajat varotoimet: kiireettömiä lääkäriaikoja siirretään, neuvolan lääkäriaikoja supistetaan – "On varauduttava siihen, että tilanne heikkenee"

Espoon kaupunki ottaa käyttöön useita varotoimenpiteitä koronavirustilanteen vuoksi. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pitää tilannetta vakavana.

– On varauduttava siihen, että tilanne heikkenee. Linjauksemme on, että tehdään mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, ja enemmän kuin vähemmän, Mäkelä toteaa.

Kaupunkilaisille muutokset näkyvät muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kiireettömiä vastaanottoaikoja sekä lääkärille että hoitajille siirretään myöhemmäksi. Samalla henkilökunnan työpanosta siirretään kiirevastaanotoille ja puhelinpalveluun.

Terveysasemien verkkoajanvarauksesta voi varata aikoja vain etävastaanotolle, muuten verkkoajanvaraus on suljettu.

Neuvoloissa supistetaan lääkäriaikoja, mutta raskaana olevien ja alle yksivuotiaiden vastaanotot hoidetaan.

Sosiaali- ja terveystoimesta otetaan yhteyttä asiakkaisiin, joiden ajat siirtyvät.

Kaupunginjohtaja Mäkelä arvioi, että aikojen peruminen alkaa nopeasti.

– Sosiaali- ja terveystoimessa on erittäin iso kysymys se, että saadaan henkilökunnan työkyky ja valmiustaso turvattua. Meillä on oltava valmius kohdata paljon isompi tartuntojen määrä, Mäkelä toteaa.

Kaupungin järjestämiä tilaisuuksia perutaan tai pidetään mahdollisuuksien mukaan virtuaalisesti esimerkiksi Teamsin tai Skypen kautta. Muun muassa kaupungin 750 esimiehelle tarkoitettu esimiesareena järjestetään sähköisenä.

Luottamuselinten, kuten valtuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksista ei vielä ole päätetty.

– Maanantaina kokoontuvat todennäköisesti kaupunginhallituksen ja valtuuston neuvottelutoimikunnat, jotka linjaavat tätä. Pidän kuitenkin tärkeänä, että demokratiassa säilyy toimintakyky ja päätöksentekokyky, Mäkelä sanoo.

Espoon ylintä päätösvaltaa käyttävässä valtuustossa on 75 jäsentä. Sen on määrä kokoontua seuraavan kerran 23. maaliskuuta.

Mäkelän mukaan valtuuston kokouksia ei voi teknisistä syistä järjestää sähköisesti.

– Mahdollista on esimerkiksi rajoittaa yleisön pääsyä lehterille. Kokousta voi edelleen seurata avoimesti netin kautta.

Hallituksen torstain linjausten myötä Espoossa on perustettu valmiusryhmä, johon kuuluu kaupungin johtoa. Jo aiemmin Espoossa on toiminut sosiaali- ja terveystoimen koronavalmiusryhmä, jota johtaa terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn

Mäkelä toivoisi yhteistyötä myös Suomen suurten kaupunkien kesken.

– Alkuviikosta todennäköisesti haemme yhteisiä linjauksia, miten toimia, jos tilanne heikkenee nopeasti. Miten toimitaan esimerkiksi koulujen sulkemisen kanssa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan Espoon kaupunki voi päättää kaikkien koulujen sulkemisesta, jos katsoo sen tarpeelliseksi, vaikka valmiuslaki ei olisi voimassa.

Espoon kaupungin henkilöstön virkamatkat ulkomaille on peruttu. Ulkomaisia vieraita ei myöskään oteta vastaan. Myös henkilöstön kotimaan työmatkat ja kokoukset pidetään mahdollisuuksien mukaan etänä.

Kaupunki tehostaa myös siivousta omissa yleisö- sekä palvelu- ja toimipisteissään.

Espoo tiedotti jo eilen koulujen ja päiväkotien varautumisesta karanteeneihin ja sulkemisiin. Oppilaita on suositeltu ottamaan kaikki koulukirjat kotiin. Kouluun otetaan vain päivän aikana tarvittavat kirjat.

Ohjeita ja tietoa koronaviruksesta löytyy kaupungin sivuilta osoitteesta espoo.fi/koronavirus.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut