Suomen hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.
Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.
Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.
Hallitus kertoi suosituksista ja varautumisesta torstaina päivällä pääministeri Sanna Marinin johdolla.
Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä.
THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.
Koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin hallitus varautuu lisätalousarviolla.
Epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa, hallitus suosittaa.
Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.
Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.
Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.
Hallitus muistuttaa, että kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa turvataan tarpeenmukainen hoito koronavirustartunnan saaneille.
Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.
Ulkomaan matkailusta hallitus toteaa, että kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa.
Korona-infopisteet perustetaan myös maarajoille ja matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan.
Mahdollisia laajempia rajoittamistoimia varten pääministeri kutsuu koolle parlamentaarisen neuvottelun.
Laajemmat rajoittamistoimet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Näitä ovat esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja yliopistojen sulkeminen, julkisen sektorin toiminnan rajoittaminen, isojen kauppakeskusten sulkeminen, matkustajalaivaliikenteen ja lentoliikenteen kieltäminen ja myös tapahtumien kieltäminen.