Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin sydänkirurgilla koronavirustartunta – 28 henkilökuntaan kuuluvaa altistunutta asetettu karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Meilahden sairaalassa työskentelevällä sydänkirurgilla todettiin koronavirustartunta (COVID-19) torstaina.

Tartunnan saanut palasi matkalta Itävallasta Tirolin alueelta sunnuntaina 8. maaliskuuta. Hänen oireensa alkoivat maanantaina työpäivän aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julisti Itävallan Tirolin epidemia-alueeksi maanantaina 9. maaliskuuta kello 16.02. Sydänkirurgi ei ole ollut enää tiistaina tai sen jälkeen töissä.

Sydänkirurgin tartunnasta kerrottiin torstaina kello 12.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

Tartunnan saaneen kontaktit on selvitetty, tiedottaa Hus. Tartunnalle on altistunut 28 henkilökunnan jäsentä, joista 15 on lääkäreitä ja 13 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Heidät kaikki on asetettu kotikaranteeniin.

Lisäksi kuusi potilasta ja heidän omaistaan on altistunut tartunnalle. Osa heistä on sairaalassa, osa kotona. Heihin ollaan yhteydessä, kertoo Hus.

Altistukset kohdistuvat pääosin Husin sydänkirurgiaan. Puolet Husin aikuisten sydänkirurgeista on kotikaranteenissa.

– Keskitymme turvaamaan kiireellisten potilaiden hoidon. Joudumme perumaan ainakin tältä ja ensi viikolta suunniteltuja toimenpiteitä, sanoo tiedotteessa toimialajohtaja Antti Vento Husin Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Tämänhetkisen tiedon mukaan kiireellinen toiminta pystytään turvaamaan. Varmuuden vuoksi Husista on oltu yhteydessä Turun, Tampereen ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin ja selvitetty mahdollisuutta ohjata potilaita heille hoitoon.

– Olemme edelleen epidemian rajaamisvaiheessa ja tämän vuoksi pyrimme tehokkaasti katkaisemaan tartuntaketjun tässäkin tapauksessa, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen

Hus kielsi henkilökunnan työ- ja virkamatkat epidemia-alueille viime viikolla.

Tämän viikon tiistaina kielto laajennettiin myös koskemaan kansainvälisiä kongresseja. Henkilökunnan vapaa-ajan matkoja työnantaja ei voi kieltää, mutta työnantajana Hus on suositellut henkilökuntaansa välttämään kaikkea matkustamista epidemia-alueille.

Epidemia-alueilta palanneet työntekijät työskentelevät etätyössä matkan päättymistä seuraavien seitsemän päivän ajan.

– Tämän tapauksen kohdalla kyse oli tunneista, kun Tirol julkistettiin epidemia-alueeksi vasta maanantai-iltana, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Husin alueellaon todettu tähän mennessä yhteensä 46 koronavirustartuntaa. Tähän mennessä todetut tartunnat kaikki liittyvät matkailuun epidemia-alueille tai kontaktiin tartunnan saaneen kanssa.

Tartuntaketjujen jäljitystyötä jatketaan edelleen, vaikka työ on muuttunut vaikeaksi, Hus tiedottaa.

Suomessa on todettu tähän mennessä 87 koronavirustartuntaa. Torstaina kerrottiineri puolilla maata 22 uudesta tartunnasta.