Kansainvälinen testaustapahtuma tulee Espooseen: etsii lapselle sopivan lajin

Aapo Siippainen

Mistä johtuu, etteivät kaikki lapset ja nuoret pääse enää kyykkyyn? Moni kaatuu pyllylleen, kun nilkat pettävät alta. Kyykkyongelmat nousivat alkutalvesta isoksi puheenaiheeksi, kun muun muassa Yle kertoi ilmiöstä.

Urheiluvaikuttaja Antti Pihlakoski on tehnyt talven aikana lisää vastaavia huomioita.

Hän on tuonut Suomeen kansainvälisen Sport Analytik -testauksen. Sen avulla selvitetään, mitkä urheilulajit sopivat lapsille parhaiten. Erilaisilla testeillä mitataan muun muassa kestävyyttä, räjähtävyyttä ja joukkuelajien vaatimaa pelisilmää.

– Suomessa on tehty syksystä lähtien satoja testejä. Vaikuttaisi siltä, että suomalaisten lasten koordinaatiokyky on vähän heikompi kuin muualla maailmassa. Testiä on tehty 23 maassa yli miljoonalle lapselle, Pihlakoski sanoo.

Pihlakoski korostaa, että Suomessa tehtyjen testien määrä on vielä niin pieni, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannata tehdä.

– Minua kuitenkin kiinnostaa, johtuvatko esimerkiksi kyykkyyn menemisen vaikeudet koordinaation heikkoudesta. Katsotaan, löydämmekö testin avulla syitä, mistä ne johtuvat.

– Myös näiden asioiden pohtiminen on liikuntakulttuurin edistämistä. Voisi kuvitella, että testien tuottama datamäärä on melkoinen aarreaitta liikuntatieteen tutkijalle, Pihlakoski pohtii.

Pihlakoski painottaa, että Sport Analytik -testaustapahtumat on tehty lapsille hauskoiksi.

– Olemme saaneet kommentteja perheiltä, ettei tämä ollut ollenkaan testitapahtuman oloinen. Se olikin mukava tapahtuma, jossa lapset viihtyivät ja lähtivät iloisina pois.

– Jokainen lapsi palkitaan parhaan ominaisuutensa mukaan mitalilla. Olipa se ominaisuus sitten keskimääräistä heikompi tai vahvempi, urheilumies muistuttaa.

Testin jälkeen ohjelma suosittelee lapselle kahdeksaa eri urheilumuotoa ja omaa postinumeroaluetta lähellä olevia laadukasta lasten toimintaa järjestäviä urheiluseuroja.

– Kun suositus perustuu lapsen vahvuuksiin, se motivoi. Jos lapsi harrastaa jo esimerkiksi jääkiekkoa ja voimistelua, ohjelma kertoo, mitä ominaisuuksia kehittämällä hän olisi lajeissa parempi.

Ohjelman antama raportti näyttää muun muassa sen, millainen kestävyyskunto lapsella on muuhun ikäluokkaan verrattuna.

– Vanhemmat voivat tulla kysymään, miksi kestävyys on heikko ja pitäisikö jotain tehdä. Voimme keskustella arjen valinnoista – pitäisikö liikkua auton sijaan esimerkiksi kävellen tai pyörällä.

– Jos lapsi on muita samanikäisiä jäykempi, voi olla hyvä venytellä kotona televisiota katsellessa. Vaikka testaus paljastaa lahjakkuutta, ei sen tarkoituksena ole etsiä kilpa- ja huippu-urheilijoita, vaan innostaa ja auttaa oppimaan liikunnallista elämäntapaa. Pihlakoski korostaa.

Kuinka tutkitaan, sopiiko lapselle paremmin yksilö- vai joukkueurheilu?

– Testissä lapset liikkuvat pelikentällä ja jokaisella on vyöhön kiinnitetty häntä. Tavoitteena on napata mahdollisimman monta häntää ja samalla suojella omaa häntää. Testi osoittaa pelisilmää.

Pihlakosken mukaan joukkuelajien lisäksi se voi kertoa soveltuvuudesta myös tennikseen, jossa mietitään, mihin sijoittaa pallo.

Onko testissä tullut yllätyksiä?

– Mielenkiintoinen tapaus oli, kun machomiehen oloinen isä sai kuulla, että ohjelma suositteli pojalle yhtenä hänen ominaisuuksiinsa parhaiten sopivana lajina balettia. Isä hyppäsi metrin taaksepäin. Äidin silmät taas kirkastuivat.

Sport Analytik on ensisijaisesti 5–13-vuotiaille lapsille suunniteltu ohjelma. Esport-areenalla testaustapahtuma järjestetään tämän viikon sunnuntaina 15. maaliskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.