Helsingin ravintoloilla alkaa pian pudotuspeli ja se on raakaa – "Parhaana viikkona on avattu viisi uutta ravintolaa"

Jukka Hämäläinen

Helsingin ravintolakenttä on muuttunut kovasti siitä, kun kokkien Timo Linnamäen ja Henri Alénin sekä sommelier Samuil Angelovin ravintola Muru perustettiin vuonna 2010.

– Viime vuosina yrittäjävetoisia kivijalkaravintoloita on avattu kuin sieniä sateella: joka viikko uusi, parhaana viisi, Linnamäki kertoo.

Ravintolabuumin taustalla on monia tekijöitä.

– Nykyisin rahoitus järjestyy helpommin. Silloin kun perustimme Murun, emme saaneet lainaa juuri ollenkaan.

– Myös asiakkaita on tänä päivänä enemmän, kun ulkona syöminen on arkipäiväistynyt.

Lisäksi suomalaiset kokit ovat hakeneet joukolla kokemusta ja itsetuntoa ulkomailta. Jokaisen kunnianhimoisen kokin haaveena on perustaa joskus oma ravintola.

Nyt ollaan Linnamäen mielestä lakipisteessä.

– On alkanut pudotuspeli, joka on raakaa. Se näkyy monien tunnettujen ja perinteikkäidenkin ravintoloiden lopettamisena.

Viime aikoina ovat joutuneet lopettamaan esimerkiksi ranskalaisen keittiön Lyon, venäläinen ravintola Bellevue ja tapahtumaravintola Latva.

Linnamäki pohtii, että ydinkeskustan merkitys syöntipaikkana on pienentynyt myös Kalasataman Redin ja Pasilan Triplan tyyppisten ravintolakeskittymien takia.

– Fine diningin perässä matkustetaan, mutta rennompi syöminen paikallistuu. Taantuuko ydinkeskusta downtowniksi, jossa käydään vain töissä ja jossa iltaisin liikkuvat turistit?

Hyvä puoli on, että keskustaan on nyt tulossa paljon uusia hotelleja, jotka tuovat ravintoloille lisää asiakkaita.

Ravintola-alan kasvua rajoittaa myös ammattitaitoisen henkilökunnan pieni määrä.

– Tilanne on aivan mahdoton. Ammattitaitoisista työntekijöistä on huutava ja jatkuva pula. Ravintolat ovat alkaneet kilpailla heistä rahalla, mikä pienentää edelleen katteita ja vääristää toimialan palkkatasoa.

Yksi ratkaisu tilanteen helpottamiseen Linnamäen mielestä olisi ravintoloiden arvonlisäveron huojentaminen – varsinkin alkoholin osalta.

Asiakkaan kannalta tilanne on nyt harvinaisen hyvä.

– Nyt on asiakkaan markkinat: tarjolla on paljon tasokkaita ravintoloita kilpailluilla hinnoilla.

Ravintolarypäs

Timo Linnamäki, Henri Alén ja Samuil Angelov omistavat Murun ja Pastiksen.

Tommi Tuomisen kanssa he omistavat Sue Ellenin, Ultiman ja Finnjävelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.