Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin viranomaiset pystyvät puuttumaan koronakaranteenin rikkomiseen – "Se on vanhempien vastuulla"

Koronavirukseen liittyen viime päivinä on julkisuudessa esitetty epäilyjä, että jotkut helsinkiläiskoulun oppilaat olisivat rikkoneet koronakaranteenia.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoi aiemmin tällä viikolla Helsingin Uutisille, ettei karanteenin rikkomisesta ole varmuutta. Kyseessä voi hänen mukaansa olla myös lasten huomionhakuisuutta ja perätöntä huutelua.

– Voi myös olla, ettei lapsilla ole ollut selvillä, mitä karanteeni tarkoittaa. Kotikaranteeni ei estä ulkoilua, esimerkiksi koiraa saa ulkoiluttaa, mutta ihmiskontakteja tulee välttää, Lukkarinen sanoi.

Jos lapsille ei ole selvää, missä voi karanteenin aikana käydä, heidän tulisi liikkua vanhempiensa kanssa.

Viikin normaalikoulun neljän luokan oppilaiden karanteeni päättyy tänään keskiviikkona iltapäivällä.

Jos ”karanteenirikkuri” vahvistettaisiin eristyksen tai karanteenin aikana, viranomaisilla on oikeus rajoittaa henkilön liikkumista tartuntatautilakiin vedoten jopa lukitsemalla ovet talon ulkopuolelta. Se olisi kuitenkin äärimmäinen keino.

– Yleisesti ottaen kotieristys ja karanteeni perustuvat yhteistyöhön, ja lasten kohdalla se on vanhempien vastuulla.

Espoo ei kerro, kuinka monta ihmistä sen alueella on karanteenissa koronaviruksen takia. Länsiväylän kysyessä asiaa aiemmin tällä viikolla Espoon mukaan "joitakin kuntalaisia" oli asetettu karanteeniin.

Eristykseen asetetaan henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta ja tämän perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. Jos taas esimerkiksi altistunut, mutta ilman oireita oleva henkilö asetetaan karanteeniin, tämän perheenjäsenet eivät ole karanteenissa.

– On tavallista, että tauti leviää perheen sisällä, mutta on tapauksia, joissa virus ei ole tarttunut kaikkiin perheenjäseniin, Lukkarinen kertoo.

Etenkin lasten kohdalla Lukkarisen mukaan olisi kohtuutonta eristää tartunnan saanut kodin sisällä esimerkiksi yhteen huoneeseen.

– Toki eristyksessä olevan henkilön karanteenikodissa on syytä pitää erityistä huolta käsihygieniasta, käyttää omaa käsipyyhettä ja pitää hygieniatuotteet erillään. On tehtävä omat johtopäätökset, kannattaako tartunnan saaneita rakkaitaan tai aviopuolisoaan suudella.