Kuntia ja rahaa tuli lisää: 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus saa jatkoa

Klaus Nurmi

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja valtionavustus nousee.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedottaa, että kokeilun kolmannelle kierrokselle haki yhteensä 28 kuntaa, jotka kaikki pääsevät mukaan kokeiluun.

Mukana ovat muiden muassa Espoo, Helsinki ja Kirkkonummi.

Kokeilun kolmas kausi ajoittuu ensi elokuusta vuoden 2021 heinäkuuhun. Kuntien arvion mukaan lapsia on mukana yhteensä noin 17 800. Näistä uusia lapsia varhaiskasvatuksen piirissä olisi 798.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka jättävät maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta, jolla kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.

Kokeilun kolmannella kaudella valtion rahoitusosuus nousee peräti 79,23 prosenttiin ja koko määräraha, 6 miljoonaa euroa, jaettiin nyt hakijakuntien kesken, opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottaa.

– Kasvatimme valtion maksamaa osuutta, jotta saimme maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun mukaan myös kuntia, joiden oma taloudellinen asema ei mahdollistaisi lisäpanostuksia lasten ja perheiden hyvinvointiin, opetusministeri Li Andersson sanoo ministeriön tiedotteessa.

Kokeilun ensimmäisellä kaudella valtio korvasi 20 prosenttia menetetyistä asiakasmaksutuloista ja toisella kaudella 40 prosenttia.

Kokeilulla pyritään lisäämään lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja kerätään tietoa maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksista perheiden valintoihin ja vanhempien työllisyyteen.

Lisäksi kehitetään viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen toimintamalleja ja pedagogiikkaa sekä jatkumoa esiopetukseen.

Kokeilun ensimmäiseen kauteen osallistui 19 kuntaa ja sen piirissä oli noin 12 640 viisivuotiasta.

Toinen kausi jatkuu ensi heinäkuun loppuun ja siinä on mukana 26 kuntaa ja arviolta 18 280 viisivuotiasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Eduskunta hyväksyi uuden varhaiskasvatuslain – nämä asiat tulevat muuttumaan 27.6.2018 15:58

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut