Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu syvenee – tuloerot kasvoivat jälleen

Tuloerot kasvoivat vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta.

Reaalitulot kasvoivat kaikissa tulokymmenyksissä, mutta suurituloisilla enemmän kuin keski- ja pienituloisilla.

Väestön suurituloisimman kymmenesosan tulotaso nousi reaalisesti 3,4 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2018. Keskituloisten tulot kasvoivat 1,5 prosenttia ja neljän pienituloisimman kymmenyksen tulot yhden prosentin. Pienituloisimman kymmenesosan tulotaso kasvoi sekin yhden prosentin.

Suhteellisia tuloeroja kuvaava Gini-kerroin sai vuonna 2018 arvon 28,1, mikä oli 0,4 prosenttiyksikköä edellisvuotta suurempi ja suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2010.

Vuoteen 1995 verrattuna Gini-kerroin kertoo tuloerojen kasvaneen noin 5,9 prosenttiyksikköä. Tilastokeskuksen mukaan tästä suuri osa on seurausta tuloerojen nopeasta kasvusta 1990-luvun lopulla.

Pienimmillään tuloerot ovat olleet 1980-luvun puolivälissä. Gini-kerroin saa arvon 0, jos kaikki saavat saman verran tuloja ja arvon 100, jos yksi tulonsaaja saa kaikki tulot. Mitä suurempi Gini-kerroin on, sitä suuremmat ovat suhteelliset tuloerot.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut