Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo ei kerro koronakaranteenissa olevien lukumäärää – "Joitakin kuntalaisia"

Espoo ei kerro, kuinka monta ihmistä sen alueella on karanteenissa koronaviruksen takia. Esimerkiksi Vantaa on kertonut koronaviruksen vuoksi kotikaranteenissa olevien lukumäärän

– Meillä on joitakin kuntalaisia karanteenissa. Pieni määrä, Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn sanoo.

Espoossa karanteenissa olevat ovat Svahnin mukaan altistuneet koronavirukselle ja he ovat karanteenissa kotonaan.

Karanteeni kestää 14 päivää. Svahn ei kerro karanteenissa olevien tarkkaa määrää vedoten heidän yksityisyydensuojaansa.

– Tilanne elää koko ajan. Hus kun ottaa näytteet ja koordinoi kokonaisuutta vuorokauden ympäri, niin se huolehtii tätä kautta viestinnästä ja tautitapauksista tiedottamisesta. Kaikki diagnostiset testit otetaan Husin yksiköissä, niin he saavat tiedon ensimmäisenä, Svahn lisää.

Hus tiedotti maanantaina aamupäivällä, että sen alueella oli todettu 18 koronavirustartuntaa.

Hus aloitti viime viikon keskiviikkona Jorvin sairaalassa palvelun, jolla koronavirusnäyte voidaan ottaa potilaalta tämän istuessa autossa. Tiedottaja Laura Arho Husin viestinnästä kertoo, että Jorvin sairaalan ambulanssihallissa on sittemmin otettu koronavirusnäytteitä.

– Emme kerro ulos, paljonko näytteitä otetaan, Arho sanoo.

Potilaat voivat tulla näytteenottoon lääkärin tekemän riskiarvion perusteella ennalta sovittuna aikana. Jos potilaalla tai hänen perheellään ei ole omaa autoa, hänet voidaan hakea Husin ambulanssilla näytteenottoon.

– Siitä ei ole vielä tietoa, kuinka pitkään tätä [näytteenottopalvelua] jatketaan. Varmaankin niin pitkään kuin on tarve, Arho sanoo.

Koronavirustesti tehdään vain silloin, kun oireita ilmenee. Oireettomien henkilöiden testaaminen ei Husin mukaan anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

Sekä Helsinki että Vantaa ovat avanneet puhelinpalvelun, josta saa koronavirusta koskevaa neuvontaa. Espoossa on Sanna Svahnin mukaan valmius avata samankaltainen puhelinpalvelu tarvittaessa nopeastikin.

– Sitä on pohdittu, ja olemme ajatelleet, että meillä voisi olla joko oma erillinen numero tai sellainen vaihtoehto, että kun meille soittaa, valittaisiin alavalikosta, jos kyseessä on korona-asia, Svahn kertoo.

Espoo on ohjeistanut uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäileviä soittamaan omalle terveysasemalle ja pyytämään ohjeita, miten toimia.

– Tällä hetkellä olemme aika hyvin pystyneet vastaamaan näihin puheluihin, Svahn sanoo.

Kun terveysasemat ovat kiinni, yhteyttä voi ottaa päivystysavun numeroon 116 117.