Talvisodan päättymisestä 80 vuotta perjantaina: Kolmen kirkkokunnan kirkonkellot soivat ympäri maata – muistohetki Helsingin tuomiokirkossa avoin yleisölle

Klaus Nurmi

Kirkon kellot soivat ensi perjantaina talvisodan päättymisen muistoksi.

Talvisodan päättymisestä on kulunut 13. maaliskuuta tasan 80 vuotta. Vuosipäivänä järjestetään Helsingin tuomiokirkossa aamupäivällä yleisölle avoin valtakunnallinen muistohetki.

Kello 10–10.30 pidettävään muistohetkeen osallistuu myös valtionjohto.

Kaikkien Suomen luterilaisten, ortodoksisten ja katolisten kirkkojen kirkonkelloja soitetaan perjantaina kello 10.55–11.

Kirkon kellojen soitolla muistetaan hetkeä, jolloin sota päättyi. Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus astui voimaan 13.3.1940 kello 11.

Helsingin tuomiokirkon portaille sytytetään 105 kynttilää – yksi sodan jokaiselle päivälle.

Talvisota syttyi Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen marraskuun 30. päivänä 1939 ilman sodanjulistusta.

Sodan päättymisen muistohetki Helsingin tuomiokirkossa on yleisölle avoin tilaisuus.

Muistohetki alkaa kello 10. Valtioneuvoston viestintäosasto pyytää yleisöä saapumaan paikalle kirkkoon kello 9–9.30.

Sisäänkäynti kirkkoon on Suomen Pankin ja Senaatintorin puoleisista ovista. Vieraiden kannattaa jättää raskaat kantamukset kotiin ja varautua turvatarkastukseen, viestintäosasto huomauttaa.

Tilaisuudessa ei saa kuvata valokuvia eikä videoita. Yle televisioi muistohetken suorana lähetyksen. Tilaisuus on nähtävissä suorana myös valtioneuvoston Youtube-kanavalla, josta sen voi katsoa myös jälkikäteen tallenteena.

Valtioneuvoston viestintäosasto valokuvaa muistohetken. Kuvat ovat katsottavissa ja ladattavissa tilaisuuden jälkeen valtioneuvoston kuvapalvelussa Flickrissä.

Tuomiokirkon edustalla Senaatintorilla tarjotaan kello 9–12 muistopäivän kahvit. Kahvin lisäksi ohjelmassa on musiikkia, keskusteluja ja lyhyitä puheenvuoroja.

Muistohetken järjestää valtioneuvoston kanslia yhdessä veteraanijärjestöjen kanssa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut