Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko aina pessyt kätesi väärin? Kädet on pestävä muulloinkin kuin wc-käynnin jälkeen, eikä kuivausta saa unohtaa

Käsienpesu on paras tapa suojautua koronavirusta ja muita taudinaiheuttajia vastaan. Käsienpesusta elää kuitenkin monia harhaluuloja.

Suomalaisen tekstiilipalveluja tuottavan Lindström Oy:n asiantuntijan mukaan käsien oikeanlainen kuivaus voi herkästi unohtua.

– Yksi yleisimmistä harhakuvitelmista on se, että käsiä ei tarvitse kuivata pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus pesun jälkeen vaikuttaa merkittävästi käsihygieniaan ja on merkittävässä roolissa tartuntatauteja ehkäistäessä, painottaa Lindströmin laatujohtaja Harri Puputti

Kodin ulkopuolella välttyy tehokkaimmin tauteja aiheuttavilta mikrobeilta – bakteereilta, viruksilta sekä hiiva- ja homesieniltä – kuivaamalla kädet rullautuvaan puuvillapyyhkeeseen tai paperipyyhkeeseen.

Puputin mukaan yksi harhakuvitelma on, että puhallin olisi yhtä hyvä kuivaustapa kuin puuvillapyyherulla. Puputti sanoo, että tutkimusten mukaan puhallin levittää bakteereja ympäristöön, mutta pyyherulla poistaa ne käsistä 99,99-prosenttisesti.

Kolmas tavallisimmista käsienpesua koskevista myyteistä on se, että käsiä tarvitsee pestä vain wc-käynnin jälkeen. Se on väärää tietoa, Puputti korostaa.

Ennen käsienpesua pitäisi myös ottaa pois kaikki sormukset ja kello, koska niiden alla elää noin 500 miljoonaa mikrobia.

– Käsiä tulisi pestä useasti päivän aikana, muun muassa ennen ruoanlaittoa, kotiin tultua ja aivastamisen, yskimisen tai niistämisen jälkeen.