Kotona ei ole syytä lietsoa siivoushysteriaa koronan vuoksi

Anne Sirvio

Koronaviruksen torjunnan pelossa ei tarvitse käynnistää kotona mittavia siivousoperaatioita, vaan siivous maalaisjärjellä höystettynä on edelleenkin riittävä keino. Siivoaminen ei ole rakettitiedettä, kun käytössä on oikeat välineet ja hieman tietoa.

Kaikkein tärkeintä on se, että kaikki kotiutuvat perheenjäsenet pesevät ensimmäiseksi kätensä ennen muihin askareisiin ryhtymistä. Kädet on myös kuivattava hyvin puhtaisiin pyyhkeisiin.

Mikrobin voi siirtää kätensä välityksellä jopa seitsemälle eri henkilölle tai pinnalle.

– Ei ole aihetta hysteriaan, mutta jokainen voi tehostaa kotona normaalistikin tehtävää ylläpitosiivousta, sanoo puhtauspalvelualan opettaja Sirpa Laiho Järvenpään Keudasta.

Ylläpitosiivouksella tarkoitetaan päivittäin tai viikoittain tehtävää siivousta, jonka tavoitteena on säilyttää tietty puhtaustaso. Tässä siivouksessa pyyhitään pinnat ja estetään lian kerrostuminen.

– Puhtaasta siivousliinasta taitellaan aina puhdas kohta uudelle pinnalle, sillä ei ole tarkoitus siirtää likaa paikasta toiseen.

Laiho muistuttaa, että kädet pestään aina ennen työn aloittamista, ruoan käsittelyä ja kotiin lähtöä. Kaikille on selvää, että kädet pestään aina wc-käynnin päätteeksi, mutta monelta unohtuu, että käsiä on pestävä myös yskimisen, niistämisen, tupakoinnin, jätteiden ja siivousaineiden ja -välineiden käsittelyn jälkeen.

Lisäksi kädet pestään hiusten koskettelun, kampaamisen, syömisen ja juomisen jälkeen.

– Ja aina kun siirrytään työtehtävästä toiseen tai kädet ovat näkyvästi likaiset, sanoo Laiho ja kertoo esimerkin näkemästään huoltoasematyöntekijästä, joka myi kassalla kahvia ja pullaa, survaisi kädellään täynnä olevaa roskakoria, vei viereisen pöydän likaisen tarjottimen telineeseen ja nouti lopuksi tiskiltä asiakkaalle menevän ruoka-annoksen.

– Maailmassa pärjää hyvin ilman tiettyä osaamista, mutta ilman ruokaa ja hygieniaa ei pärjää meistä kukaan, sanoo Keudan puhtaus- ja kiinteistöalan koulutuksen tiimiesimies Tiina Joensuu.

Myös Joensuu korostaa säännöllisen ylläpitosiivouksen tärkeyttä ja maalaisjärjen käyttöä.

– Villakoirat pois lattioilta imuroimalla ja yläpölyt lamppujen päältä, hän ohjeistaa.

– Ja se käsien pesu sekä tietenkin huolellinen kuivaus. Käsipyyhkeitä kannattaa vaihtaa tiuhaan tahtiin, sillä kosteassa pyyhkeessä bakteerit pääsevät muhimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.