Katujen pesu alkoi etuajassa Espoossa – pölyä riittää, vaikka hiekoitusta ei ole juuri tarvittu

Minna Airamaa

Espoossa on poikkeuksellisen talven ansiosta päästy aloittamaan katujen pesu reilusti etuajassa. Yleensä katuja on päästy harjaamaan vasta maaliskuun loppupuolella.

– Pääväyliä on harjattu jo muutama viikko ja kerätty niiltä pölisevää massaa pois. Maaliskuun aikana harjaamme ja keräämme lisää, kertoo Espoon katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila

Hiekoitusmäärät ovat Uusikauppilan mukaan olleet kuluvana talvena huomattavan pieniä. Siitä huolimatta kaduilla pölisee.

– Katupölyä syntyy hiekoituksen lisäksi myös nastarenkaiden aiheuttamasta asfaltin kulumisesta. Normaalitalvina osa pölystä kulkeutuu aurauksen myötä teiden sivuille ja tiet pysyvät siistimpinä. Nyt kun ei ole tarvinnut aurata, pöly on jäänyt tien pinnoille, Uusikauppila selvittää.

Vaikka sateita on ollut paljon, ne eivät ole riittäneet pitämään katuja puhtaana.

Poikkeuksellisen leuto talvi saattaa Uusikauppilan mukaan keventää hieman kevään katujenpesu-urakkaa. Pölyn määrää hiekoitustarpeen väheneminen ei kuitenkaan oleellisesti vähennä.

– Kun tulee aurinkoinen ja kuiva päivä, pölyä tulee olemaan, sille ei mahda mitään. Toisaalta nyt olemme päässeet varhain katujen pesuun ja pyrimme sillä ehkäisemään pahinta pölyämistä myöhemmin keväällä.

Matinkylässäpestiin torstaina katuja täydellä kalustolla. Liikkeellä olivat keräävillä harjalaitteilla varustetut pyöräkuormaajat, imulakaisulaite ja pesukuorma-auto.

– Sateella on parasta pestä, kun on muutenkin kosteaa, kertoo aluetyönjohtaja Mika Hämäläinen

Hämäläinen arvioi, että jalkakäytävien pesuun ryhdytään Matinkylän ja Westendin alueilla ensi viikolla. Silloin koneita liikkuu myös kevyen liikenteen väylillä.

Katupöly on jo heikentänyt ilmanlaatua monin paikoin pääkaupunkiseudulla.

Esimerkiksi edellisviikolla katupölyä oli runsaasti ilmassa ja hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittivät raja-arvotason muun muassa Leppävaarassa ja Otaniemessä.

Kuluneella viikolla sateet ovat puhdistaneet hengitysilmaa koko pääkaupunkiseudulla.

Ilmanlaatua seuraavassa HSY:ssä ei odoteta erityisen helppoa katupölykautta.

– Kevään katupölykautta on vaikea ennustaa. Paljon riippuu säästä ja siitä, koska katuja päästään puhdistamaan, toteaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski

Suurin osa katupölystä tulee Kasken mukaan päällysteen kulumisesta. Hiekoituksen rooli katupölyn lähteenä vaihtelee vuosittain ja on vähäisempi pääväylillä kuin katuverkossa.

Kaski huomauttaa myös, että märällä tienpinnalla renkaiden aiheuttama asfaltin kuluminen on moninkertaista kuivaan verrattuna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut