Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuka mä oon?" – imitaattori Jarkko Tammisella on ollut nopeita vaihtoja

Imitaattori, näyttelijä Jarkko Tamminen kertoo, että imitoitavan henkilön vaihtuessa esityksessä toiseen hänelle on joskus tullut niin kiire asunvaihdossa ja muun rekvisiitan kanssa, että hän on lavalle lähtiessään joutunut huudahtamaan avustajilleen:

– Kuka mä oon?

Myös televisiosta on nähty taltiointeja hänen Stars Show'staan, jossa Tamminen esitti lauluimitaatioita kymmenistä tunnetuista musiikkitähdistä. Lauluimitaatioiden ohella Tammisen repertoaariin kuuluu kymmeniä henkilöimitaatioita, joista tuoreimpia ovat Ville Haapasalo, huutokauppakeisari Aki Palsamäki ja Jasper Pääkkönen

Moni muistaa myös esimerkiksi Tammisen taitavat presidentti-imitaatiot.

– Nyt olen pohtinut, että voisivatko uusiksi imitoitaviksi sopia esimerkiksi Teemu Pukki, Lauri Ylönen ja Leif Segerstam Odotan myös, että keväällä tai kesällä tulisi joku iso hittibiisi, josta voisin sitten tehdä lauluimitaation, omilla sanoilla, Tamminen sanoo.

Taiteilijan alkuvuoteen on kuulunut yritystapahtumia, joissa hän on juontanut ja imitoinut. Hän ehti myös kahden viikon lomalle Teneriffalle perheensä kanssa.

– Ensin siellä tuli se hiekkamyrsky loman puolivälissä, hiekka narskui hampaissa. Sitten tuli vielä se koronavirustapaus toisessa hotellissa, joka oli noin 20 kilometrin päässä meistä, Tamminen kertoo maailmalla uutisoiduista tapahtumista.

Huhtikuussa hän aloittaa kiertueen uudenlaisen Kuuleeko..?-imitaatioshow'n kanssa.

– Kun teen yrityskeikkoja, otan ennalta selvää yrityksestä, sen henkilökunnasta ja yrityksen toimialasta, ja käytän tietoja hyödyksi keikkamateriaalia kirjoittaessa. Kuuleeko...?-kiertueella teen tavallaan samaa, mutta nyt otan ennalta selvää kulloisenkin esityspaikkakunnan asioista, eli personoin esitystä aina paikkakuntakohtaisesti, Tamminen selostaa.

Esitys koostuu puhe- ja lauluimitaatioista, lavalla nähdään ja kuullaan imitaatioita Sauli NiinistöstäKimi Räikköseen ja Lauri TähkästäPaula Koivuniemeen Illan aikana käydään läpi ajankohtaisia aiheita, minkä lisäksi paikalliset kuuluisuudet saavat myös osansa imitaatiotaiteesta. Siksi esityksen nimi saa aina peräänsä kulloisenkin esityspaikkakunnan nimen, kuten Kuuleeko Hyvinkää? tai Kuuleeko Lappeenranta?

– On mukavaa muutella show’ta paikkakuntakohtaisesti. Näin jokaisesta illasta tulee omalla tavallaan spesiaali. Valitsin kevätkiertueelleni sellaiset esityspaikat, joissa en ole vielä esiintynyt, mutta joista on tullut paljon viestejä, jotta tulisin heille esiintymään.

Poikkeuksen tekee Turun Domino-sali, jossa Tamminen on esiintynyt aiemminkin.

Helsingin Munkkivuoresta kotoisin oleva, nykyisin Töölössä asuva Tamminen aloitti imitoimisen jo ala-asteikäisenä. Tuolloin hän imitoi televisiosta tuttuja suomalaisia sketsihahmoja.

– 11-vuotiaana törmäsin imitaattori Joonas Myllyveräjään, ja hän kertoi, että voi imitoida myös oikeita ihmisiä, ei vain roolihahmoja, Tamminen muistelee.

Hän esiintyi imitaattorina ensi kerran Länsi-Helsingin musiikkikoulun tapahtumassa, sieltä hänet bongasi eräs nainen, joka kertoi järjestävänsä jääkiekkoseura Karhu-Kissojen pikkujouluja. Hän pestasi 11-vuotiaan Tammisen esiintymään pikkujouluissa.

– Sain esiintymisestäni 100 markan palkkion.

Tamminen opiskeli Kallion ilmaisutaidon lukiossa, teatterintekemisestä ja näyttelemisestä hän innostui lukion näyttämöilmaisutunneilla.

– Lukioikäisenä sain Puotilan Jukalta paljon neuvoja siitä, miten eri hahmoja imitaatiossa tehdään, puhuimme monta pitkää puhelua tuolloin, Tamminen kertoo.

Hän pääsi sittemmin Teatterikorkeakouluun, josta valmistui vuonna 2008.

Imitoinnissa on samaa stand upin kanssa ainakin siinä mielessä, että monesti imitaattori on lavalla yksin hauskuuttamassa yleisöä.

– Imitaatiossa esiintyjä voi olla enemmän roolin takana kuin stand upissa, Tamminen sanoo.

Imitoiminen äänenkäyttöineen on sen verran vaikea laji, että kaikki eivät siihen pysty. Eikä riitä vain se, että osaa matkia toista, myös suusta tulevien juttujen on oltava hauskoja.

– Käsikirjoitan tekstini pääosin itse, minulla on myös viisi kuusi henkilöä joiden kanssa voin hioa juttuja paremmiksi.

Suomessa oli takavuosikymmeninä useampia kaikelle kansalle ja myös tv:stä tuttuja imitaattoreita, nyt tekijöitä on vähemmän. Tamminen uskoo, että toisten matkiminen tulee pitämään pintansa yhtenä hauskuuttamisen muotona.

– Ilolla ottaisin vastaan uusia nuoria tekijöitä alalle. Youtubesta löytyy muutama kaveri, jotka tekevät imitaatioita, ja he ovat olleet minuunkin yhteyksissä. Mieluusti jeesaan aloittelijoita, sillä mitä enemmän esiintyviä imitaattoreita on, sitä paremmaksi se nostaa taiteenlajin tasoa, Tamminen sanoo.