Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Huumeiden käyttöhuoneita tulisi harkita" – 15–24-vuotiaita huumeiden ongelmakäyttäjiä enemmän kuin koskaan

Huumeita ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden määrä on kasvanut. Kyseiseen ikäryhmään kuuluvista amfetamiineja ja opioideja käyttää 1,1–1,4 prosenttia. Ongelmakäytöllä tarkoitetaan sitä, että käytöstä on aiheutunut vakavia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

– Suomessa on amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden sukupolvi, joka on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Heidän määränsä on lähentynyt sekä 25–34-vuotiaiden että 35–44-vuotiaiden ongelmakäyttäjien määrää, kun se aiemmin on ollut selvästi matalampi, sanoo THL:n tiedotteessa erityisasiantuntija Sanna Rönkä THL:stä.

Ongelmakäytön yleistyminen lisää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

– Hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa ja uusia palveluja huumeiden käyttäjille, kuten valvottuja huumeiden käyttöhuoneita, tulisi harkita, Rönkä jatkaa.

Yleisintä amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttö on 25–34-vuotiailla, joista 1,1–2,8 prosenttia käyttää huumeita ongelmallisesti. Huumeita ongelmallisesti käyttävistä yli 70 prosenttia on miehiä. Eniten amfetamiinien tai opioidien ongelmakäyttäjiä on Etelä-Suomessa ja vähiten Pohjois-Suomessa.

Tiedotteen mukaan kaikkiaan Suomessa arvioidaan olleen vuonna 2017 noin 31 100–44 300 amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävää. Tämä on väestöön suhteutettuna 0,9–1,3 prosenttia kaikista 15–64-vuotiaista.

Edelliseen, vuotta 2012 koskevaan arvioon verrattuna ongelmakäyttäjien määrä on kasvanut noin puolitoistakertaiseksi, vuonna 2012 ongelmakäyttäjiä arvioitiin olleen noin 18 400–30 200. Suora vertailu on kuitenkin hankalaa, sillä eri vuosien tutkimukset on tehty osin eri tavoin. Sekä nyt julkaistu tutkimus että muut tutkimustulokset tukevat kuitenkin tulosta, jonka mukaan amfetamiineja tai opioideja ongelmallisesti käyttävien määrä lisääntyi Suomessa 2010-luvulla.