Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korvattavia potilasvahinkoja sattuu etenkin lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa

Potilasvahingoista korvattavat vahingot liittyivät viime vuonna useimmiten leikkauksiin ja nukutuksiin.

Niiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 950 ja niistä vajaa puolet liittyi tuki- ja liikuntaelinten leikkauksiin, tiedottaa Potilasvakuutuskeskus (PVK).

Hammashoidossa sattuneita vahinkoja korvattiin 294. Niistä 109 oli sattunut juurihoidon yhteydessä ja 86 proteettisen hoidon yhteydessä.

Leikkauksissa korvattava potilasvahinko sattuu useimmiten lonkan ja polven tekonivelleikkausten ja hermojuuren vapautusleikkausten yhteydessä. Näitä tehdään vuosittain paljon, joten korvattavia vahinkojakin sattuu lukumääräisesti enemmän kuin joidenkin harvinaisempien leikkausten yhteydessä.

– Lukumääristä huolimatta riski korvattavan potilasvahingon sattumiseen näissä toimenpiteissä on kohtuullisen pieni. Korvattava potilasvahinko sattui vuosina 2014–2016 lonkan tai polven tekonivelleikkauksessa kuudelle potilaalle tuhannesta, kun leikkauksia tehtiin yhteensä yli 70 000, kertoo tiedotteessa Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen

Plit-Turunen muistuttaa kuitenkin, että kaikista tapahtumista, jotka voisivat täyttää korvattavuuden edellytykset, ei todennäköisesti tehdä ilmoitusta.

Erityyppisten kliinisten tutkimus- tai hoitotoimenpiteiden yhteydessä sattuneita vahinkoja PVK korvasi viime vuonna yhteensä 863.

Tässä luokassa suurin ja eniten kasvanut ryhmä ovat diagnoosin ja hoidon viiveet. Potilasta ei ole tutkittu riittävästi tai lähetetty riittävän ajoissa tai riittävän kattaviin jatkotutkimuksiin, mistä on voinut seurata esimerkiksi sairauden vaikeutumista tai raskaampia hoitoja.

Hoitopaikoista tai hoitotapahtumista tehtiin Potilasvakuutuskeskukselle viime vuonna 9 556 ilmoitusta. Niistä korvattiin vajaa neljännes eli 2 331 tapausta. Määrä on likimain sama kuin aiempinakin vuosina.

Ilmoitusten tekijöinä oli 7 645 henkilöä. Ratkaisun saaneista vajaa kolmannes sai myönteisen ratkaisun asiaansa vähintään yhden ilmoittamansa hoitopaikan tai -tapahtuman osalta.

Viime vuosikymmenellä potilasvahinkoilmoitusten määrä nousi yli 30 prosenttia.

– On hyvä muistaa, että potilasvahinkoilmoitus on eri asia kuin korvattava potilasvahinko. Ilmoitusmäärän kasvu ei sellaisenaan tarkoita, että potilasvahinkoja sattuisi aiempaa enemmän, toteaa Plit-Turunen.

Korvattavien tapausten määrä on ratkaistujen tapausten määrästä riippumatta pysynyt viime vuodet hyvin tasaisena, vaikka terveydenhuollon toimenpide- ja hoitokäyntimäärät ovat jatkuvasti lisääntyneet.