Galleria Aarnissa on nyt Viisi huonetta -näyttely – viisi kollegaa ja viisi erilaista tyyliä

Arabian taidegraafikoiden työhuoneella on sopivasti yksityisyyttä ja sopivasti yhteisöllisyyttä. Siellä on yhteisten tilojen ja työvälineiden lisäksi jokaisella oma ateljee.

Viisi huonetta on viiden Arabian taidegraafikon näyttely Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa Leppävaarassa. Näyttelyn taiteilijat ovat Juha Holopainen, Teija Immonen, Vappu Johansson, Taina Kokkonen ja Metta Savolainen

Arabian taidegraafikoiden yhteistyöhuone on ollut olemassa yli 20 vuotta. Teija Immonen ja Vappu Johansson ovat sen perustajajäseniä ja kaikki muutkin ovat olleet mukana pitkään. Yksityisnäyttelyiden rinnalla on vuosien mittaan pidetty useita yhteisnäyttelyitä eri kokoonpanoissa.

– Taidegraafikoiden kannattaa yhdistää voimansa, koska tässä työssä tarvitaan paljon laitteistoa ja se taas tarvitsee paljon tilaa, Teija Immonen sanoo.

Prässit ja valotuslaitteet ovat seitsemän taiteilijan yhteiskäytössä. Tekniikan voi jakaa, mutta kuvat ovat omia. Yksityisyys alkaa, kun oman työhuoneen oven vetää kiinni.

Usein Teija Immonen on se, joka on työyhteisöstä ensimmäisenä paikalla. Moni tekee muutakin työtä kuin omaa taidettaan, esimerkiksi Metta Savolainen opettaa grafiikkaa Espoon työväenopistossa.

– Työhuoneella on kotoisa tunnelma. Kollegat ovat melkeinpä perheen jatke, Vappu Johansson tunnustaa.

Jokainen tiedostaa, että taiteellinen työ on herkkää. Jokaiselle annetaan työrauha, mutta tiukassa tilanteessa ollaan valmiita kannustamaan ja tukemaan kollegaa.

– Joskus saattaa tuntua siltä, että päivä menee höpötellessä hukkaan, mutta sitten tajuaakin, että puhuessa asiaan on avautunut uusi näkökulma tai oivallus, Metta Savolainen toteaa.

– Henkinen tuki on ollut tärkeää. Välillä olen miettinyt, olisinko jaksanut toimia taiteilijana, jos tätä

työyhteisöä ei olisi ollut.

Neuvojen kysymisestä ja tietojen jakamisesta on tullut työyhteisössä luonteva tapa toimia. Kun oma teos tuntuu olevan umpikujassa, neuvoja voidaan miettiä porukalla, mutta silti jokainen tekee oman yksilöllisen ratkaisunsa.

– Useasti keskustelemme siitä, mitä töitä kannattaa valita näyttelyyn, Taina Kokkonen sanoo.

Joskus taiteilijat lähtevät yhdessä ostoksille vaikkapa Tallinnaan, koska siellä on tarjolla Helsinkiä monipuolisempi paperivalikoima.

Vappu Johansson arvostaa erityisesti sitä, että työhuone on pysynyt samana, vaikka hän on vuosien varrella muuttanut monta kertaa. Työhuone on paitsi konkreettisten teosten varasto, myös ajatusten varasto. Valmiissa ja keskeneräisissä töissä on mielenkiintoisia kerrostumia.

– Ympäristönäkin Arabia on viehättävä paikka. Meillä on näköala Annalan puistoon ja ympäristöön. Pystymme seuraamaan vuodenaikojen vaihtelua, Juha Holopainen huomauttaa.

Viisi huonetta -näyttelyn teoksilla ei ole yhteistä teemaa.

– Meillä jokaisella on vahva, oma tyyli, Juha Holopainen painottaa.

– Toivottavasti saamme täällä uutta yleisöä, Taina Kokkonen miettii.

Galleria Aarniin ryhmä päätyi, koska galleria on riittävän suuri viiden taiteilijan yhteisesiintymiselle. Kiinnostuksen herätti myös se, että galleria toimii kauppakeskuksessa.

Juha Holopainen on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 1995. Hän toteuttaa teoksensa carborundum-tekniikalla.

Teija Immonen on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1991. Hän hakee ideat teoksiinsa omasta elämästään ja kiinnostuksen kohteistaan.

Vappu Johansson on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolta vuonna 1990. Hän tekee monista osista koostuvia teoskokonaisuuksia.

Taina Kokkonen on valmistunut taidegraafikoksi Kankaanpään taidekoulun grafiikan linjalta vuonna 1983 ja hän on jatkanut opintojaan filosofian maisteriksi taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella Jyväskylässä. Hän kokoaa puupiirrospalasia kollaaseiksi.

Metta Savolainen on opiskellut Kuvataideakatemiassa 1990–1997 maalaustaiteen laitokselle ja taidegrafiikan laitoksella. Hän maalaa akvarelleja ja tekee metalligrafiikkaa.

Galleria Aarni toimii Kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa (Leppävaarankatu 3-9). Avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20, lauantaisin ja sunnuntaisin 12–16.

Näyttelyn aikana Aarnissa kuullaan Holveista ja lehvästöistä -barokkikonsertti lauantaina 21. maalikuuta kello 14.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut