Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahviloita, ravintoloita, kokoustiloja ja palvelutori – tätä kaikkea Espoolaisten taloon on suunniteltu

Kahviloita, ryhmätyötiloja ja valtuuston kokouksiin taipuva sali. Tätä kaikkea voi tulevaisuudessa löytyä saman katon alta Espoon keskuksesta, jos sinne kaavailtua Espoolaisten taloa koskevat suunnitelmat toteutuvat.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi helmikuussa Espoolaisten talon ensimmäisen suunnitteluvaiheen eli tarveselvityksen. Selvityksen mukaan taloon voisi tulla tiloja, joissa voitaisiin pitää esimerkiksi asukkaiden, kaupungin henkilöstön ja päättäjien työpajoja. Tiloihin voisi myös tulla yhteiseen käyttöön erilaisia laitteita, kuten esimerkiksi 3D-tulostin ja ompelukone, kertoo Espoon keskuksen projektinjohtaja Mikko Kivinen

Espoolaisten taloon voisi sijoittua myös kaupallisia palveluita, kuten kahviloita, ravintoloita ja kuntosali.

Lisäksi kaupunginvaltuusto voisi tulevaisuudessa kokoustaa Espoolaisten talossa Valtuustotalon sijasta. Espoolaisten taloon kaavailtu monitoimisali voisi olla yritysten ja yhdistysten käytössä silloin, kun salissa ei ole valtuuston kokousta tai muuta kaupungin omaa käyttöä.

Valtuustotalon kohtalo on toistaiseksi hämärän peitossa. Sitä puidaan Espoolaisten talon jatkosuunnittelun edetessä.

– Tutkimme vielä, löytyisikö kaupungilta sille jotakin vaihtoehtoista käyttötarkoitusta, Kivinen sanoo ja lisää, että myös talon purkaminen on mahdollista.

Espoolaisten taloon sijoittuisi tarveselvityksen mukaan noin 1 600 Espoon kaupungilla työskentelevää.

Taloon tulisi toimisto- ja kokoustiloja, jotka olisivat virka-aikoina kaupungin väen käytössä. Virka-aikojen ulkopuolella osa kokoustiloista voisi olla kaupunkilaisten käytössä.

Talon ensimmäiseen kerrokseen suunnitellaan palvelutoria, joka toisi yhteen paikkaan ainakin Espoon kaupungin asiointipisteen ja erilaisia viranomaispalveluita samaan tapaan kuin Ison Omenan palvelutorilla.

– Muut palvelut tarkentuvat hankesuunnittelun edetessä, Kivinen sanoo.

Espoolaisten talon suunnittelu jatkuu hankesuunnitelman tekemisellä ja arkkitehtuurikilpailulla, joka käsittää Espoolaisten talon ja sen lähikorttelit.

Arkkitehtuurikilpailun on tarkoitus alkaa tänä keväänä. Hankesuunnittelu ja esimerkiksi Espoolaisten talon lopullinen kerrosluku tarkentuvat kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Espoolaisten talon hinta on herättänyt kummastusta, sillä pari vuotta sitten talon puhuttiin maksavan 45 miljoonaa euroa (LV 10.1.2018).

Tarveselvityksen mukaan kaupungin osuus Espoolaisten talosta olisi kuitenkin noin 85 miljoonaa euroa. Talon yhteyteen tulevasta pysäköintilaitoksesta kaupunki maksaisi arviolta 15,6 miljoonaa euroa.

Reippaasti kohonnut hinta-arvio johtuu Mikko Kivisen mukaan siitä, että hanke on sittemmin laajentunut.

– Aiemmassa hinnassa ei ollut mukana Virastotalo 3:n peruskorjauskustannuksia. Tarkoitus on tiivistää myös Virastotalo 3:n porukka samaan rakennukseen, Kivinen sanoo.

Virastotalo 3 on tarveselvityksen mukaan määrä purkaa.

Kaupunginhallitus edellytti helmikuussa, että Espoolaisten talon hankesuunnittelun yhteydessä on etsittävä keinoja laskea hankkeen kustannuksia.

– Kustannussäästöjä täytyy tutkia jatkosuunnittelun yhteydessä esimerkiksi tutkimalla, onko sellaisia tiloja, jotka voivat sijaita muualla tai voidaanko tilojen käyttöä yhdistää entistä enemmän, Kivinen sanoo.

Espoolaisten talon arvioidaan valmistuvan vuonna 2026. Espoon keskus mullistuisi paitsi Espoolaisten talon, myös sen läheisyyteen tulevien talojen myötä.

– Kaiken kaikkiaan entisen virastokeskuksen välittömään läheisyyteen on tulossa noin 1 300 asukasta, mikä on merkittävä muutos alueelle, jossa aiemmin oli vain toimistorakennuksia. Alueen ilme muuttuu näin monipuolisemmaksi, Kivinen sanoo.