Mauno Koivistolle puuhataan muistomerkkiä Helsinkiin – yksi mahdollinen paikka on varsin keskeinen aukio

Jukka Hämäläinen

Presidentti Mauno Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta 25. marraskuuta 2023. Todennäköisesti juuri tuona päivänä julkistetaan Koiviston muistomerkki.

Entisille presidenteille on ollut tapana pystyttää muistomerkki Helsingin keskustaan. Viimeksi sellaisen sai Urho Kekkonen Hakasalmen puistoon Finlandia-talon kupeeseen. Lähde-teos paljastettiin Kekkosen syntymän satavuotispäivänä vuonna 2000.

Valtioneuvoston kanslia ja Helsingin kaupunki ovat käyneet valmistelevia keskusteluja uudesta presidenttimuistomerkistä sen jälkeen, kun Koivisto kuoli vuonna 2017. Viime joulun alla valtio ja kaupunki sopivat virallisesti muistomerkin valmistelusta ja toteutuksesta.

Valtioneuvoston kanslia on asettanut muistomerkkitoimikunnan, jossa ovat edustettuna valtio, Helsingin kaupunki ja Koiviston omaiset.

Muistomerkin hankkimiseksi järjestetään taidekilpailu. Toimikunta määrittää muistomerkille asetettavat vaatimukset ja valitsee sen kilpailuun osallistuneista teoksista.

Tarkoitus on, että valtio lahjoittaa muistomerkin kaupunkikuvaan liitettäväksi. Valtio vastaa pääasiallisesti luovutushetkeen asti syntyvistä kustannuksista. Kaupunki vastaa ylläpitokustannuksista teoksen vastaanottamisen jälkeen, pois lukien mahdolliset materiaali- ja rakennevirheiden korjauskulut.

Helsingissä on eduskuntatalon ympäristössä muistomerkit kahdeksalle entiselle tasavallan presidentille K.J. Ståhlbergistä Urho Kekkoseen. Koiviston muistomerkin sijainnin valitsee toimikunta Helsingin ehdotusten pohjalta.

Muistomerkkitoimikuntaa johtamaan on valittu pääministeri emeritus Paavo Lipponen Toimikunnan muut jäsenet ovat alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta, Koiviston omaisten edustaja diplomi-insinööri Heikki Allonen, professorit Antti Ahlava ja Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta, taidemuseonjohtaja Maija Tanninen-Mattila Helsingin taidemuseo HAMista sekä kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna Sihteerinä toimii lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta.

Koivistolla on Helsingissä jo oma nimikkoaukionsa, joka vihittiin käyttöön vuonna 2007. Se sijaitsee entisen linja-autoaseman päässä kivenheiton päässä Paasikivenaukiosta.

Mauno Koivisto oli presidenttinä 1982–1994.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mauno Koivistolle muistomerkki Helsinkiin – tähtäimessä vuosi 2023
    5.12.2019 13:05
  2. Jari Tervo teki dokumenttisarjan Mauno Koivistosta – nostaa yhden syyn yli muiden Koivisto-ilmiössä
    25.11.2019 12:41
  3. Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan presidentin syntymäpäivänä
    12.11.2018 19:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut