Sipoonkorven retkeilijöiden holtiton pysäköinti harmittaa Sotungissa – nyt teiden tukkeeksi jätettyjä autoja sakotetaan

Hyvällä säällä varsinkin marjastus- ja sienestysaikaan sekä viikonloppuisin Sipoonkorven kansallispuiston pysäköintipaikat täyttyvät Vantaalla. Ja kun paikoille ei enää ole tilaa, autoja jätetään lähistön tienvarsille, jopa talojen ja talousrakennusten pihoille.

Samaan aikaan muilla Sipoonkorven pysäköintipaikoilla Helsingin ja Sipoon puolella voi olla hyvin tilaa. Autoilijat eivät viitsi tai osaa ajaa muille pakoille.

Sotungin alueen yksityistiet ovat kapeita ja varsinkin maatalouskoneiden sekä pelastusajoneuvojen on hankala päästä väärin pysäköityjen autojen ohitse. Holtiton pysäköinti suututtaa muun muassa Kalkkiuunintien ja Nybyggetintien asukkaita.

Viime vuoden lopulla Kalkkiuunintien tiekunta päätti hankkia aluepysäköintikiellon. Sitä valvoo Parkki-Pate. Se on tiekunnan toimitsijamies Tapani Peltosen mukaan yritys saada väärä pysäköinti aisoihin.

Pari viikkoa sitten Kalkkiuunintiellä sakotettiin 50:tä autoa. Pahimmillaan virheellisiä pysäköintejä on ollut 70.

Nybyggetintiellä, jonka varrella sijaitsee kansallispuiston Tasakalliontien parkkipaikka, on myös aluepysäköintikielto. Kielto koskee myös Nybyggetintien sivuteitä. Tiekunnalla on alueella sopimus Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonnan kanssa.

– Mutta he eivät käy viikonloppuisin, harmittelee Nybyggetin tiekunnan kassanhoitaja Stefan Asplund

Hän sanoo, että ihmisiä ei tunnu hetkauttavan 60 euron pysäköintivirhemaksu. Jotain pitää silti yrittää tehdä, sillä välinpitämättömyys harmittaa.

– Emme haluaa, että pysäköintiongelmat eskaloituvat pidempiaikaisiksi, Asplund sanoo.

Nuuksion kansallispuistossa on kärsitty pysäköintipiinaa jo vuosia.

Sotungin ongelmat alkoivat, kun Sipoonkorven kansallispuisto perustettiin 2011 ja ihmisten tietoisuus alueen hienosta luonnosta levisi.

– Liikenne on lisääntynyt hurjasti sen jälkeen, kertoo sotunkilainen Maria Huber

Sipoonkorven kävijämäärät ovat kasvaneet alusta lähtien ja vuonna 2018 Sipoonkorvessa retkeili jo yhteensä 98 700 ulkoilijaa. Viime vuoden tilastotietoja ei ole vielä käytettävissä, mutta kansallispuistoista vastaavan Metsähallituksen puistonjohtaja Harri Karjalainen ennustaa, että 2019 mentiin jo yli 100 000 kävijän.

Suurin osa retkeilijöistä tulee kansallispuistoon autolla. Julkinen liikenne Sipoonkorpeen ei ole kovin kätevää. Pysäkiltä voi olla vielä kilometrien kävelymatka ennen kuin pääsee retkeilyreitin alkuun ja takaisinkin pitäisi jaksaa kävellä.

Metsähallituksessa on tunnistettu pysäköintiongelma ja parkkipaikkoja on lisätty vähitellen puiston ”sisääntuloporteille”. Monen asukkaan mielestä paikkoja olisi pitänyt olla enemmän käytössä jo ennen kuin kansallispuistoista kertovat kyltit iskettiin maastoon.

– Se on hyvä pointti, mutta näin se harmillisen usein menee, Karjalainen myöntää.

Järjestys johtuu siitä, että eduskunnan pitää ensin hyväksyä laki kansallispuistosta ennen kuin Metsähallitus käytännössä voi ryhtyä tekemään pysäköintipaikkoja.

– Kansallispuistoja perustettaessa määrärahat parkkipaikkoihin ovat olleet usein riittämättömiä suhteessa tarpeeseen. Parkkitilannetta Sipoonkorvessa on pyritty korjaamaan viime vuosina eduskunnan myöntämillä erillismäärärahoilla.

Kansallispuistojen perusrahoitus tulee ympäristöministeriöltä.

Parannuksia Sipoonkorven pysäköintiin tuli vuodenvaihteessa, kun Helsingin puolelle Knutersintien varteen lähelle Landbota valmistui yli 100 parkkipaikkaa.

– Ja sieltä avattiin yhteys puiston reiteille, Karjalainen lisää.

Myös opastusta lisätään, että retkeilijät löytäisivät jonkin muun pysäköintipaikan, jos kyseinen parkkipaikka on täynnä.

Juttuun korjattu 21.1. klo 13.47: Aluepysäköintikielto koskee koko Nybyggetintietäja sen sivuteitä.

Pysäköinti

Sipoonkorven kansallispuistoon voi suunnistaa useista paikoista niin Vantaan, Helsingin kuin Sipoon puolelta.

Uusimmat parkkipaikat löytyvät Helsingistä Knutersintien varresta, läheltä Landbota. Sinne avautui hiljattain 100 auton pysäköintialue.

Vantaalla Tasakalliontien parkkipaikalla on tilaa nyt noin 50 autolle.

Kalkkiuunintielle rakennettiin syksyllä yhteensä 16 lisäparkkipaikkaa.

Sipoonkorpeen pääsee myös Kuusijärven uutta kevyen liikenteen siltaa. Kuusijärvellä on tilaa runsaalle 220 autolle.

Sipoon parkkipaikat sijaitsevat Sipoonkorven pohjoispuolella Länsitien varressa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut