Asukastilaisuudet peruttiin, mutta kaavahankkeet etenevät Espoossa

Kaavoitus: Asukastilaisuudet on peruttu, mutta hankkeet etenevät, kertoo kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen. Suunnitteilla on tilaisuuksien järjestäminen verkossa.

Nihtisillan kaavamuutoksen seurauksena alueelle voi nousta 5–7-kerroksisia taloja noin 400 asukkaalle. Espoon kaupunki
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Koronavirus perui kaikki Espoon kaupunkisuunnittelun asukastilaisuudet ja työpajat. Se on kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkasen mukaan koronan konkreettisin vaikutus heidän puolellaan.

– Periaatteessa työmme jatkuu kuten ennenkin. Emme hidasta hankkeita ja kokoukset pidämme etänä, Hokkanen kertoo.

Viime vuonna erilaisia tilaisuuksia oli 25, ja niihin osallistui noin 800 espoolaista. Tänä keväänä maaliskuun puolivälin ja 7. huhtikuuta välisenä aikana niitä olisi ollut neljä.

– Kevään aikana todennäköisesti kokeilemme tilaisuuksien järjestämistä netissä. Varmaa se ei ole.

Hokkanen pohtii, että livelähetyksen haittapuoli on varttuneemman väen tavoittaminen. Monesti juuri he ovat aktiivisesti osallistumassa asukastilaisuuksiin.

– Nyt on poikkeustilanne, jolloin striimattua tilaisuutta olisi hyvä hetki kokeilla. Kun tilanne normalisoituu koronan jälkeen, pääosa tilaisuuksista tullaan pitämään nokakkain.

Asukastilaisuus järjestetään yleensä kaavoitushankkeen alkuvaiheessa, kun kaupungin nettisivuilla on julkaistu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Asiasta voidaan järjestää tilaisuus tai vastaanotto myöhemminkin. Ajankohta oli yleensä se, kun hanke on hyväksytty nähtäville.

Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoitukseen osallisilla, kuten asukkailla ja maanomistajilla on mahdollisuus kertoa kantansa suunnitelmista. Sitä ei määritellä, miten asia pitää hoitaa.

– Arvioimme asukastilaisuuden järjestämistä asian laajuuden, merkittävyyden ja kiinnostavuuden mukaan. Jos teossa on pienempi kaavahanke, voimme pitää kaavoittajan vastaanoton. Sinne voi tulla kysymään ja kertomaan mielipiteitään.

Asukastilaisuuksiin osallistuvien määrä vaihtelee suuresti, yhdestä moniin kymmeniin. Hokkanen kokee, ettei osallistujien määrä välttämättä kerro asian merkittävyydestä.

– Pohjois- ja Keski-Espoon kaavoitustyö koskettaa monia, joten siihen ja vastaavan tyyppisiä kaavoja käsitteleviin tilaisuuksiin saapuu paljon väkeä.

– Jos kaavahanke on naapuruston mielestä pelottava ja hankala, se kerää väkeä. Viidakkorumpu hoitaa silloin tilaisuuden puffauksen.

Tilaisuuksien tavoite on Hokkasen mukaan tiedon jakamisen lisäksi hälventää mahdollisia pelkoja.

– Usein vastustetaan, kun jotain ollaan rakentamassa. Onhan vastustus ymmärrettävää, jos kodin vieressä on metsä ja tilalle suunnitellaan kerrostaloa, Hokkanen myöntää.

Hän arvioi, että asukastilaisuuksissa he voivat saada arvokasta tietoa niiltä, jotka tuntevat alueen.

– Voimme usein ottaa näitä asioita huomioon kaavassa, Hokkanen toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut