Mitä leikkejä leikit? Millaisilla leluilla leikit? Lelumuseo kerää muistoja lapsuudesta

Tytöt piirtävät hiekkaan helsinkiläisen lastentarha Päiväpirtin pihalla vuonna 1952. Viljo Olavi Eloranta/Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kuva-arkisto

Anneli Tuominen-Halomo

Lelumuseo Hevosenkenkä kerää muistitietoa eri aikojen lapsuudesta ja leikeistä. Tietoja tarvitaan tekeillä olevaa näyttelyuudistusta varten. Kyselyyn toivotaan vastauksia nykylapsilta, ikäihmisiltä ja siltä väliltä.

Lelumuseo toivoo saavansa vastauksia joka puolelta maata ja kaikista ikäluokista.

Lelumuseon nettisivuilla on kaksi kyselyä, joista Ilmiömäinen lapsuus on suunnattu nuorille ja aikuisille ja Parhaat lelut ja leikit ikinä -kyselyllä kerätään tietoa nykylasten maailmasta.

Kyselyn voi täyttää myös haastattelemalla vanhusta, jolla ei ole pääsyä internetiin.

Ilmiömäinen lapsuus -kyselyssä kartoitetaan muun muassa, millainen vastaajan lapsuuden perhe oli, miten perhe asui, mitä leikkejä lapsena leikittiin sisällä ja ulkona ja millaisilla leikkikaluilla silloin leikittiin.

Myös tärkeät päiväkotiin ja kouluun liittyvät muistot kiinnostavat museota.

Nykylapsilta kysytään, mikä on kaikkein kivoin leikki ja kenen kanssa ja missä sitä leikitään. Tietoja kaivataan myös nykyleluista. Onko sinulla jokin unelmalelu, jonka haluaisit, muttet ainakaan vielä ole saanut?

– Jos käytössä ei ole tietokonetta, kyselyyn voi vastata myös kirjeitse ja kirjoittaa lapsuuden muistoista vapaamuotoisesti. Myös valokuvia ja piirustuksia voi lähettää, museolehtori Hanna Jussila kertoo.

Vastausaikaa on koko kevään ja kesän ajan.

Muistelot voi lähettää osoitteella Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Näyttelykeskus WeeGee,

PL 6665, 02070 Espoon kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut