Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokaupassa hurja alkuvuosi Espoossa, Helsinki ja Vantaa jäivät kauas taakse – "Ihan omaa luokkaansa"

Talous: Asuntokauppa kasvoi hurjasti alkuvuonna. Koronan vaikutuksia odotetaan.

Asuntokauppa on käynyt Espoossa alkuvuonna erittäin vilkkaasti. Helmikuussa kasvua oli viime vuoden helmikuuhun nähden huikeat 38,3 prosenttia. Luvussa ovat mukana sekä uudet että vanhat asunnot.

Tammi-maaliskuussa myyntimäärät kasvoivat Espoossa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Samaan aikaan asuntokauppa kasvoi Helsingissä 9,6 prosenttia ja Vantaalla 8 prosenttia.

Luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) ylläpitämään hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Siinä eivät ole mukana ne uudisasunnot, jotka rakennusliikkeet myyvät itse.

– Espoon luku on ihan omaa luokkaansa, toteaa KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

– Espoossa rakennetaan reippaasti ja Espoo on laaja alue. Jos kaavoitetaan ja rakennetaan paljon, niin jossain vaiheessa löytyvät ne ostajatkin. Espoossa on myös monipuolista asuntotuotantoa. Uudistuotanto on lähinnä kerrostaloja, mutta kerrostalojen osuus on pienempi kuin monissa muissa keskuksissa. Rivitalojen osuus taas on tavallista isompi, Ehrnrooth selittää.

Asuntokauppojen määrä kasvoi tammi-helmikuussa vuoden takaiseen verrattuna muun muassa Tapiolassa, Matinkylässä, Olarissa, Niittykummussa ja Saunalahdessa.

Espoon luku on ihan omaa luokkaansa.

– Voi ehkä sanoa, että metro on tuonut jonkinlaista kasvua.

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla helmikuussa prosentilla tammikuuhun verrattuna.

Ehrnrooth muistuttaa, että paikallinen vaihtelu on suurta.

– Polarisaatio on voimakasta, eikä pelkästään pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä, vaan myös keskusten sisällä on monta markkinaa. Alueet ovat eriytyneet niin paljon.

Asuntokauppa on käynyt valtakunnallisestikin vilkkaana joulukuusta lähtien, mutta jää nähtäväksi kuinka koronavirusepidemia vaikuttaa asuntokauppaan.

– Alkuvuosi on yleensä hiljaista aikaa asuntokaupassa, mutta nyt on ollut vilkasta. Koronan vaikutukset näkyvät käytettyjen asuntojen kaupassa maaliskuussa, mutta koko ensimmäinen kvartaali on merkinnyt kasvua, toteaa Ehrnrooth.

– On hyvin mahdollista, että jossain kohtaa kysyntä laskee. Riippuu siitä, kuinka iso isku koko kansantaloudelle tästä seuraa.

Ehrnrooth toteaa, että jos koronavirus vaikuttaa asuntokauppaan samaan tapaan kuin finanssikriisi, se vaikuttaa eniten kauppojen määriin, jotka vähenevät ihmisten varovaisuuden vuoksi. Maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi kulminoitui yhdysvaltalaisen investointipankki Lehman Brothersin romahdukseen vuonna 2008.

– Finanssikriisissä asuntojen hinnat ottivat yllättävän vähän iskua. Volyymi oli se mikä väheni.

– Ne, joilla ei ole kiire myydä, ehkä harkitsevat myyntiä pidempään. Toisaalta on tiettyjä elämäntilanteita, joissa asuntokauppa on tehtävä, vaikka virus riehuisikin, Ehrnrooth toteaa.

– Joidenkin arvioiden mukaan noin puolet asuntokaupoista on niin sanotusti ei-vapaaehtoisia, hän lisää.

Ehrnrooth toteaa, että on vaikea ennustaa miten terveyteen kohdistuva poikkeustila vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

– Lisääkö tämä esimerkiksi maalla asumisen tai kesämökkeilyn suosiota, hän pohdiskelee.

– Jos asuntojen tarjonta kasvaa koronaviruksen seurauksena, sillä on vaikutusta hintoihin. Toisaalta voi käydä myös niin, että kysyntä kasvaa. Jatkuva yhdessäolo voi kärjistää tilanteita perheissä ja se voi johtaa erojen määrän kasvuun. Toisaalta moni ennakoi – ja toivoo – Suomeen vauvabuumia.