Espoon kotihoito saa vihdoin maskit – "Ollut koko ajan huolenaihe"

Espoo päätti loppuviikosta ottaa hengityssuojaimet kotihoidon työntekijöiden käyttöön. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeissa edellytetään hengityssuojainten käyttöä asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

Tähän saakka Espoon kotihoidossa työskentelevät eivät ole käyttäneet hengityssuojaimia. Espoon perusturvajohtajan Juha Metson mukaan suojaimista on ollut pulaa eikä niitä ole riittänyt kotihoidolle jaettavaksi.

– Tämä on ollut koko ajan huolenaihe. Nyt tilanne on huomattavasti parempi.

Hengityssuojaimet ovat menneet Espoon sairaalan, koronapotilaita hoitavan terveysaseman ja tehostetun palveluasumisen henkilökunnan käyttöön.

Espoo saa lisää hengityssuojaimia muun muassa niistä Suomeen tuoduista hengityssuojaimista, jotka todettiin sairaalakäyttöön sopimattomiksi.

– Lisäksi olemme tilanneet monikäyttöisiä pestäviä kankaisia maskeja, Metso kertoo.

Metson mukaan hengityssuojaimia riittää nyt myös kotihoidon käyttöön ainakin toukokuun loppuun saakka.

– Tämä antaa meille peliaikaa hankkia niitä lisää, hän sanoo.

Maskien puute on huolestuttanut myös osaa kotihoidossa olevien omaisista. Länsiväylään alkuviikosta yhteyttä ottanut omainen oli huolissaan maskien puutteesta hoitajien vaihtuessa. Hän kertoi, että hänen äitinsä luona oli käynyt viimeisen viiden päivän aikana neljä eri hoitajaa ja pelkäsi, että oireeton hoitaja levittäisi virusta vanhuksiin. Hän halusi kertoa asiasta nimettömänä.

Juha Metso kertoo, että Espoon tavoite on vähentää kotihoidon asiakkaan luona käyvien määrää. Myös ministeriön ohjeissa sanotaan, että kotiin annettavissa palveluissa pyritään siihen, että samat työntekijät hoitavat samoja asiakkaita.

Metson mukaan Espoon volyymeillä on mahdotonta päästä siihen tilanteeseen, että asiakkaan luona kävisi vain yksi hoitaja. Espoossa on noin 2 000 kotihoidon asiakasta ja osan luona käydään kahdessa vuorossa.

– Nyt jotkut omaiset ovat ottaneet enemmän vastuuta omaistensa hoidosta, jotta kontaktit jäisivät mahdollisimman vähäisiksi, Metso tietää.

Vaikka Espoon kotihoidon työntekijöille ei ole tähän saakka riittänyt maskeja, ei kaupungin kotihoidon asiakkaissa ole todettu koronavirustartuntoja.

– Suomessa ja Espoossa on onnistuttu viruksen leviämisen estämisessä hyvin, Metso muistuttaa.

Lue myös: Espoossa kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut