Espoo kasvaa pohjoiseen ja länteen – yleiskaavaehdotus kuukausien väännön jälkeen läpi lautakunnassa

Kaavoitus: Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi viimein pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotuksen.

Yleiskaavaehdotuksen visioita uudesta Histan kaupunginosasta Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy

Paavo Rantalainen

Koronakriisi ei estä visioimasta Espoota vuosikymmeniksi eteenpäin. Yksi kasvusuunta on pohjoiseen ja länteen Nuuksion alueen molemmin puolin.

Espoossa on laadittu jo vuosia pohjois- ja keskiosien yleiskaavaa, josta on valmistunut ehdotus kommentointia varten. Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi ehdotuksen kaupunginhallitukselle keskiviikkona. Ehdotus oli sitä ennen ollut koko talven kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä ja jätetty 8 kertaa pöydälle.

Yleiskaavasta oli luonnos nähtävillä kaksi vuotta sitten. Lausunnoista ja yli 320 mielipiteestä on sorvattu kaavaa edelleen nähtäville.

Käsittelyssä olevalla yleiskaavalla mahdollistetaan yleispiirteisesti noin 60 000 uuden asukkaan ja noin 11 000 työpaikan sijoittuminen alueelle vuoteen 2050 mennessä.

Kaava-alue käsittää noin kolmanneksen Espoon pinta-alasta.

Suunnittelualueella on kaksi kasvukäytävää, joille on tavoitteena saada raideliikenneyhteys.

Espoo–Salo-oikorata, jota Espoossa kutsutaan länsiradaksi, mahdollistaisi Histan ja Myntinmäen uusien keskusten rakentamiseen.

Toinen kasvukäytävä on Kalajärvelle, jonne varaudutaan pitkällä tähtäimellä suunnittelemaan pikaraitiotie, jonka varrelle kehittyisi myös Viiskorven uusi keskus.

Oikoradan suunnitelmissa on Histaan varattu asemanpaikka ja Myntinmäkeen asemavaraus, jota on ehdotuksessa siirretty noin puoli kilometriä etelämmäksi aiemmista luonnoksista.

Myntinmäessä on kaavaehdotukseen lisätty myös virkistysalueita.

Kaavalla pyritään turvaamaan maaseutuelinkeinojen edellytykset, arvokkaat kulttuuriympäristöt ja historiallisesti arvokkaat avoimet maisemat.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn menevästä ehdotuksesta on tarkoitus järjestää asukastilaisuus, joita oli jo pari vuotta sitten luonnosvaiheessa. Silloin tilaisuuksissa oli noin 530 osallistujaa.

Koronatilanteen takia asukastilaisuus saatetaan joutua pitämään netissä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut