Rikollisuus rehottaa, vanhusten huolto retuperällä... – Tutkimus: tätä suomalainen pelkää lähivuosina

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä / Arkisto

Jari Pietiläinen

Puolet suomalaisista odottaa rikollisuuden, vanhusten huollon ja terveyspalveluiden ajautuvan kunnissa huonommalle kehitysuralle lähivuosien aikana. Samoin kuntaverotus huolettaa lähes yhtä useaa suomalaista.

Nämä tulokset käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta, johon osallistui 1 016 kansalaista. Vastaajien ikä oli 18–75 vuotta.

Aiempaa suurempi osa suomalaisista odottaa kuitenkin kuntatalouden ja työllisyyden kotikunnassa kehittyvän parempaan suuntaan. Esimerkiksi työllisyyden parantumiseen luottavia löytyy selvästi enemmän kuin heikentymiseen uskovia.

Useampi kuin joka kolmas arvioi myös, että liikunta-, urheilu- ja kuntoilumahdollisuudet kotikunnassa parantuvat lähitulevaisuudessa entisestään.

Muuttumattomia asioita uskotaan olevan etenkin kirjasto- ja kulttuuripalvelut, tekniset palvelut (kadut, vesi ja viemäröinti), lasten päivähoito sekä elinolot yleensä asuinkunnassa.

Luottamuksella oman asuinkunnan päätöksentekijöihin on selvästi yhteyttä näkemyksiin kunnan palvelujen ja olojen kehityksestä.

Kunnan päätöksentekijöihin luottavaiset suhtautuvat varsin myönteisesti asioiden kehitykseen kotikunnassa. Sen sijaan päättäjiin heikosti luottavat uskovat useimpien asioiden kulkeutuvan huonompaan suuntaan.

Kuntalaisten elinolojen odotetaan säilyvän lähinnä ennallaan. Reilu neljännes kuitenkin uskoo kuntalaisten elinolojen heikentyvän ja alle viidennes luottaa elinolojen kohentumiseen.

Keskimäärää enemmän pessimismiä ilmenee perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. Kokoomuksen tukijat ovat muita useammin toiveikkaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.