Tutkija: Pienituloinen vanhus ei voi asua pitkään kotona – tällä ongelma ratkeaisi

Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt jättää menemättä lääkäriin rahan takia, kertoo THL:n tuore tutkimus.

Lisäksi useampi kuin joka neljäs pienituloinen vanhus ei saa riittävästi tai lainkaan kotipalvelua ja lähes viidennes ei saa riittävästi tai lainkaan kotisairaanhoitoa.

THL selvitti 65 vuotta täyttäneiden suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta, käyttöä ja kokemuksia. Alimman tulot viidessä vastaajaryhmässä olivat korkeintaan 15 000 euroa vuodessa ja ylimmässä 30 000 euroa.

Valtaosa ikääntyneistä ilmoitti tarvinneensa terveyskeskuslääkärin palveluita vuoden sisällä, mutta eniten niitä tarvitsivat pienituloisimmat.

Tutkija Katri Hannikaisen mukaan pienituloiset ikääntyneet, erityisesti toimeentulotukea hakeneet, jättävät muita useammin käymättä lääkärillä rahanpuutteen vuoksi.

– Alimmatkin terveydenhuollon asiakasmaksut ovat liikaa. Niistä säästetään, jos vaivan tai sairauden kanssa vielä pärjää. Varsinkin hammashoidon hinta on helposti liian korkea julkisellakin puolella, Hannikainen toteaa.

Joka neljäs pienituloisimmista 75 vuotta täyttäneistä tarvitsee kotisairaanhoitoa tai kotipalvelua, suurituloisimmista hieman useampi kuin joka kymmenes.

Selvityksen mukaan taustalla on paitsi pienituloisten suurempi sairastuvuus, myös yksin eläminen. Pienituloinen elää yksin suurituloista huomattavasti useammin, jolloin kotihoidon merkitys on sairastuessa suurempi.

Hannikaisen mukaan Suomessa on jo kauan tavoiteltu ikäihmisten kotona pitkään asumista.

– Hyvin toimivan kotihoidon turvaaminen mahdollistaisi sen, että myös pienituloisimmat vanhukset pystyisivät asumaan kotona pitkään. Nykyisellään kotona elämisen edellytykset eivät kaikilla toteudu.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuosina 2013–2015. Otoksen koko oli 54 853, joista vastasi 69 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.