Länsi-Uudellamaalla yli 20 valepoliisin suma – Oikea poliisi kertoo: "Tällaista on huijareiden logiikka"

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Länsi-Uudellamaalla on virkavallan haarukkaan saatu napattua yli 20 valepoliisirikoksista epäiltyä henkilöä.

Osa henkilöistä on suoraan valepoliisisoittajia, osa on henkilöitä joiden tilille rikoksella hankittuja varoja on siirretty – ja osa on nostanut esimerkiksi pankkiautomaatilta rikoksella vietyjä varoja.

Suuri osa rikoksista on hoidettu kolmen vuorokauden pidätysajalla, mutta seitsemän epäillyn osalta on pakkokeinoina jouduttu käyttämään tutkintavankeutta.

Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnat koskevat myösepäiltyjäja tutkintavankeja, jotka vaikuttavat muissakin maakunnissa.

Esitutkinnassa olleiden henkilöitä pyritään saamaan syyteharkintaan lähiviikkoina. Muutama näistä rikoksista epäiltyjä on kuitenkin yhä tavoittamatta ja kuulematta.

Valepoliisin soittaminen kuulostaa puhelun vastaanottajan näkökulmasta myyntitilanteelta, jossa soittaja myy tavanomaisen rahankäyttämisen näkökulmasta absurdia ajatusta, että esimerkiksi pankkitunnuksien luovuttaminen toimisi välineenä sille, että rikos estyisi.

– Myytävän tuotteen ajatus on siis samankaltainen, kuin että autolla pitäisi ajaa ensiksi ojaan, jolloin vahinko estyisi. Vaihtoehtoisesti jäiseen veteen pitäisi ensiksi mennä, että jäätävä kokemus kyettäisiin välttämään, Länsi-Uudenmaan poliisista verrataan.

Poliisi ottaa esimerkiksi espoolaismiehen, jolle soitettiin helmikuun alussa. Lähes kahden tunnin mittaisen valepoliisipuhelun lopputuloksena rikoksentekijä onnistui saamaan haltuunsa asianomistajan pankkitunnukset.

Tämän jälkeen hänen tililtään anastettiin useita tuhansia euroja rahaa. Rikosvahinkoa on tässä tapauksessa saatu palautettua.

– Tekijä pyrkii toteuttamaan rikoksen pitkän puhelun aikana. Uhrin kanssa pidetään tarkoituksellisesti yllä pitkää ja aikaa vievää keskustelua, jolloin potentiaalisella uhrilla ei ole mahdollista olla yhteydessä asiasta esimerkiksi poliisiin tai johonkin läheiseen.

– Pitkän puhelun aikana rahat pyritään siirtämään uhrin tililtä pois, poliisi korostaa.

Huomionarvoista on se, että vielä viime vuonna uhrit olivat käytännössä pelkästään naisia. Kuluvana vuonna uhreiksi on joutunut myös miehiä, eli naisten lisäksi myös miesten on syytä olla huijaripoliisien kohdalla varuillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.