Yksi kymmenestä ei käytä turvavyötä takapenkillä – " Riskeeraa myös edessä matkustavat"

97 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta suomalaisista pitää melko tai erittäin tärkeänä, että läheinen käyttäisi turvavyötä henkilöautossa matkustaessaan. Leena Koivisto

Tero Vähämäki

Turvavyö on onnettomuuden sattuessa halpa hengenpelastaja.

Liikenneturvan seurantojen mukaan valtaosa kiinnittääkin turvavyön etupenkillä niin taajamassa kuin taajaman ulkopuolella. Sen sijaan takana matkustajilla on vielä paljon petrattavaa.

Takapenkillä turvavyötä käyttää 88 prosenttia, kun etupenkin vyön käyttöaste keikkuu 93-96 prosentin välillä.

– Jo taajamanopeuksilla turvavyöttömän takamatkustajan vammariski on moninkertainen verrattuna turvavyötä käyttävään. Ilman turvavyötä oleva takapenkkiläinen riskeeraa itsensä lisäksi myös etumatkustajien hengen, sillä ilman vyötä onnettomuuden sattuessa takapenkiltä tullaan väistämättä etumatkustajien päälle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan vyötä kannattaa käyttää myös alhaisilla nopeuksilla ajettuna. Aikuinen saattaa kyetä käsillään estämään iskeytymisen rattiin tai etupenkin selkänojaan enintään seitsemän kilometrin tuntinopeudella tapahtuvassa kolarissa.

Esimerkiksi 50 km/h nopeudella tapahtuvassa kolarissa ihmisen törmäyspaino on jo 40-kertainen.

Eikä pelkästään vyön käyttäminen välttämättä riitä. Turvavyö on asennettava oikein saadakseen parhaan turvan.

– Turvavyötä kiinni laittaessa kannattaa löysät nykäistä aina pois ja varmistaa, että lantiovyö asettuu napakasti. Etenkin näin talvipakkasilla on usein päällä hieman paksummat toppapalttoot, jotka voivat kohottaa turvavyötä tarpeettomasti, Nieminen vinkkaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut