Savuttaako kesämökkisi takka? – Kohta pienillekin tulisijoille paukahtaa tiukka päästöraja

Suomi aikoo karsia pienhiukkaspäästöjä rajulla kädellä vielä aivan lähivuosien aikana. Luontoa säästävä operaatio vaikuttaa jokaiseen lomailevaan suomalaiseen – esimerkiksi heihin, joilla on puulämmitteinen kesämökki.

Ympäristöministeriössä mietitään parhaillaan sitä, millaisia rajoituksia valmisteilla oleva ekosuunnitteludirektiivi aiheuttaa puulämmitykselle. Kyse ei ole mitättömästä hankkeesta, sillä tulisijojen ja kiukaiden lämmitys aiheuttaa peräti kolmanneksen pienhiukkaspäästöistä.

Direktiiviin sisältyvät tulisijojen hyötysuhde- ja päästöraja-arvot astuvat voimaan vuoden 2022 alussa. Hyvässä tulisijassa hiilimonoksidia vapautuu luontoon korkeintaan 1 500 milligrammaa kuutiometrissä. Hyötysuhteen on oltava yli 80 prosenttia.

Tulisija- ja savupiippuyhdistyksessä ollaan varmoja siitä, että ministeriössä ollaan oikealla asialla, sillä pienhiukkasilla on merkittäviä terveysvaikutuksia suurelle ihmisjoukolle. Näiden hiukkasten syntyyn voidaan vaikuttaa oikeilla tulisijavalinnoilla.

Yksi helpoimmista mahdollisuuksista vaikuttaa ilmanlaatuun on valita vapaa-ajan asunnolle oikeanlainen tulisija.

Selvitysten mukaan huonosti toteutetusti puunpoltossa päästot voivat olla jopa monisatakertaiset hyvään, korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna.

Erityisesti Saksassa päästörajat ovat olleet muuta maailmaa tiukemmat jo pitkään sekä hiilimonoksidin, typpioksidin että pienhiukkasten suhteen. Saksassa on jo nyt voimassa ssäädös, jossa päästörajat määritellään tiukemmiksi kuin Suomessa vuonna 2022 voimaan astuva direktiivi määrää.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut