Koetaanko Suomessa Ruotsin kohtalo? – USU: Jo 55 kirkkoa myyty

Mikko Välimaa

Seurakunnilla on kova paine löytää vajaakäytöllä oleville kirkoille uutta käyttöä, jotta kirkkoja ei jouduttaisi myymään, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Kirkkohallitus onasettanut työryhmän pohtimaan, miten kirkkotilojen käyttöä voitaisiin monipuolistaa ja käyttöastetta nostaa.

Ruotsissa kehitys on jo johtanut kirkkojen myymiseen.

– Suomen tilannetta voi verrata Ruotsiin, jossa kirkosta eroaminen on edennyt Suomea pidemmälle. Vuonna 2014 Svenska kyrkan oli myynyt 55 kirkkoa, työryhmän sihteeri Arto Kuorikoski kertoo.

Suomessa kirkkoja on myyty toistaiseksi hyvin vähän.

– Monet seurakunnat haluavat eroon ei-välttämättömistä kiinteistöistä ja se taas herättää kysymyksen, voisiko muissa kiinteistöissä olevia toimintoja keskittää enemmän kirkkoihin, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sanoo.

Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän tavoitteena on alentaa kiinteistökuluja pysyvästi 15 prosenttia vuosien 2016–2018 aikana. Se tarkoittaa muun muassa seurakuntatalojen, kirkkoherranvirastojen, seurakuntakotien ja osakehuoneistojen myymistä.

Innokkaimpia ostajakandidaatteja ovat olleet yksityiset päiväkotipalveluiden tuottajat.

– Esimerkiksi Konalan kirkkona tunnetun Konalan seurakuntatalon osti yksityinen päiväkoti, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistökehityspäällikkö Petteri Leinonen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut