Laskelmat julki: Näin paljon maksat veroa ruisleivästä, lonkerosta, dieselistä ja tupakasta

Miten paljon tuotteiden hinnasta on veroja? Entä kuinka suuri on nettohinnan ja ostohinnan välinen ero?

Kuluttaja maksaa tuotteiden hinnoissa tavallisimmin arvonlisäveroa, mutta joistakin tuotteista maksetaan myös valmisteveroja.

Tyypillisiä valmisteveroja ovat alkoholivero, energiaverot, tupakkavero sekä makeisvero.

Esimerkiksi 400 gramman ruisleipäpalapussin 1,43 euron hinnasta arvonlisäveron osuus on 12 prosenttia eli 17 senttiä. Leipäpussin nettohinta 1,25 euroa muodostaa 88 prosenttia hinnasta.

Veronmaksajat on julkaissut esimerkkilaskelmia kulutusveroista verkkosivuillaan

Kilowattitunti sähköä maksaa 16 senttiä ja siitä arvonlisäveron siivu on 19 prosenttia eli kolme senttiä. Valmisteveron osuus on kaksi senttiä eli 14 prosenttia. Nettohinta lohkaisee 67 prosenttia, yksitoista senttiä.

Yhdeksän euron viinipullon hinnassa on valmisteveroa 32 prosenttia eli 2,87 euroa ja arvonlisäveroa 19 prosenttia, 1,72 euroa. Nettohinta on 4,30 euroa.

Viinipullon hinta sisältää myös kymmenen sentin pantin, jonka saa takaisin palauttamalla pullon myymälän palautuspisteeseen.

Lonkeron hinnasta nettohinta lohkaisee 40, valmistevero 36 ja arvonlisävero 18 prosenttia. Pantin osuus on kuusi prosenttia eli 15 senttiä.

Kun 0,3 litran lonkerotölkki maksaa 2,43 euroa, siinä on siis nettohintaa 97 senttiä, valmisteveroa 87 senttiä ja arvonlisäveroa 44 senttiä.

Verotus käy kireämmäksi polttoaineissa, oluissa ja tupakassa.

Valmisteveroa peritään litrasta dieseliä 38 prosenttia ja arvonlisäveroa 19 prosenttia. Noin 1,4 euron litrahinnassa ne tekevät yhteensä 77 senttiä.

Bensiinissä arvonlisävero pysyy samana, mutta valmistevero nousee 46 prosenttiin. Yhdessä verot lohkaisevat 1,5 euron litrahinnasta 95 senttiä.

Keskioluen hinnassa on valmisteveroa jo yli puolet eli 51 prosenttia. Arvonlisäveron osuus puolestaan on 17 prosenttia. Jos tölkki tai pullo maksaa euron ja viisi senttiä, veroihin kuluu siitä 71 senttiä.

Viinan hinnassa valmistevero nousee 64 prosenttiin arvonlisäveron ollessa 19 prosenttia. Kun puoli litraa 38 -prosenttista viinaa maksaa vähän yli neljätoista euroa, sen nettohinta on 2,31 euroa. Verot vievät hinnasta melkein kaksitoista euroa.

Tupakkaa verotetaan ankarasti. 6,40 euron hintaisen askin nettohinta on vain 76 senttiä. 69 prosentin valmistevero ja 19 prosentin arvonlisävero rätkäisevät kuitenkin päälle 5,64 euroa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut