Metro tarjoaa melkein kiitettävää kyytiä invalideille, vaikka ”pyörätuoli voi jäädä rakoon jumiin”

LÄNSIMETRO Metroasemat saivat kiitosta esteettömyydestä Invalidiliiton pomoilta. Viilattavaakin löytyi. Ja yksi jumittava rako.

Pyörätuolin pienet etupyörät mahtuvat solahtamaan laiturin ja metrojunan välissä olevaan rakoon, esittelee Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen. Tässä on selvä vaaran paikka metrokyytiin tottumattomalle pyörätuolin, ja miksei myös rollaattorin käyttäjälle, Pohjonen huomauttaa. Johanna Erjonsalo

Seppo Korkman

– Metroon tottumaton pyörätuolinkäyttäjä saattaa jäädä jumiin tähän ja pahimmillaan lentää pyörän kyydistä vauhdilla metron lattialle, kritisoi Invalidiliiton espoolainen pääjohtaja Petri Pohjonen asemalaiturin ja metrojunan oven väliin jäävää rakoa.

Pienen pyörän mentävä rako saattaa olla Invalidiliiton liittovaltuuston puheenjohtajan, niinikään espoolaisen Pirkko Kuuselan mukaan turmioksi myös rollaattoria käyttävälle ikäihmiselle.

Liian leveä rako ja ”hyppäys” metrojunasta tultaessa asemalaiturille olivat pyörätuolia käyttävien Pohjosen ja Kuuselan mukaan pahimmat miinukset uusilla länsimetron asemilla. Kaksikko testasi länsimetron esteettömyyttä keskiviikkona.

Länsimetro Oy:n viestintäjohtaja Satu Linkola kertoi asemista vastaavan HKL:n pystyvän asemien tukirakenteiden säädöillä pienentämään laiturien ja metrojunien ovien kynnysten tasoeroja.

– Niissä on eroja asemien välillä, ja HKL toivookin palautetta siitä, missä viilausta tarvitaan, Linkoja viestitti.

–Kulku hissillä asemille ja asemilta pois toimivat hyvin, Pohjonen ja Kuusela arvioivat testattuaan Tapiolan, Matinkylän ja Keilaniemen asemat.

Tapiolassa pyörätuolilla liikkuva joutuu toistaiseksi tosin vaihtamaan hissiä matkallaan maan pinnalta metroasemalle. Mutta bussiterminaalin valmistuttua sekin haitta poistuu, molemmat tuumivat.

Esteettömyys ja selkeät, hyvin esillä olevat opasteet ovat Pohjosen mukaan metron ja sen asemien toimivuuden kannalta invalidien näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Näkövammaisilta liiton edustajat olivat jo etukäteen saaneet moittivia kommentteja Keilaniemen kiiltäväpintaisista seinistä.

– Totta se on, opasteet heijastuvat pinnoista. Siitä saattaa olla haittaa näkövammaisille, Pohjonen arvioi Keilaniemen metroasemalla.

Liityntäliikenteen ja metron toimivuutta pyörätuolikaksikko kokeili Matinkylän terminaalissa. Periaatteessa kaikki oli kunnossa, mutta eteen tuli käytännön ”pieni” ongelma.

Yritys päästä terminaalissa palvelulinjan 137 pikkubussiin tyssäsi siihen, ettei bussin pyörätuoliluiskaa saatu toimimaan. Se oli täynnä hiekkaa.

Bussin pyörätuoliluiska ei toiminut. Se oli täynnä hiekkaa.”

– Tällaista tämä arkielämä välillä on, Pohjonen hymähti.

Molemmat painottivatkin, että esteettömän liikkumisen kannalta myös esteettömään pääsyyn ja poistumiseen terminaaleissa sekä liityntäliikenteessä on kiinnitettävä paremmin huomiota.

Tarkastuskierroksen jälkeen kaksikko antoi kouluarvosanan länsimetron esteettömyydestä. Pirkko Kuusela antoi arvosanan 8 ja Petri Pohjonen 9.

Tyydyttävätkö arvosanat, Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo?

– No jotain tuollaisia numeroita minä arvelin tulevankin. Hyvä niin, mutta tietysti aina löytyy pientä viilattavaa. Ne ovat kuitenkin asemista ja kalustosta huolehtivan HKL:n vastuulla.

80-vuotias invalidien puolustaja

Invalidiliitto on perustettu tammikuussa 1938.

Uusi keskusjärjestö otti tehtäväkseen muun muassa lainsäädännön kehittämisen, invalidien etujen valvomisen, ammattikasvatuksen edistämisen, valistus- ja julkaisutoiminnan, invalidien hyväksi toimivien laitosten aikaansaamisen ja hätään joutuneiden invalidien tukemisen.

2010 -luvun toiminnan painopisteeksi on määritelty yhdenvertainen ja esteetön Suomi. Sen mukaan liitto edistää esteettömyyttä laaja-alaisesti, niin että siihen kuuluvat rakennetun ympäristön, liikkumisen ja kommunikaation esteet, mutta myös asenteet.

Liitossa on 30 000 jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 4. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 5. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Hänninen 8.7.
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 15. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 4. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 5. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 8. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 9. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 14. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 15. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.