Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metro tarjoaa melkein kiitettävää kyytiä invalideille, vaikka ”pyörätuoli voi jäädä rakoon jumiin”

LÄNSIMETRO Metroasemat saivat kiitosta esteettömyydestä Invalidiliiton pomoilta. Viilattavaakin löytyi. Ja yksi jumittava rako.

– Metroon tottumaton pyörätuolinkäyttäjä saattaa jäädä jumiin tähän ja pahimmillaan lentää pyörän kyydistä vauhdilla metron lattialle, kritisoi Invalidiliiton espoolainen pääjohtaja Petri Pohjonen asemalaiturin ja metrojunan oven väliin jäävää rakoa.

Pienen pyörän mentävä rako saattaa olla Invalidiliiton liittovaltuuston puheenjohtajan, niinikään espoolaisen Pirkko Kuuselan mukaan turmioksi myös rollaattoria käyttävälle ikäihmiselle.

Liian leveä rako ja ”hyppäys” metrojunasta tultaessa asemalaiturille olivat pyörätuolia käyttävien Pohjosen ja Kuuselan mukaan pahimmat miinukset uusilla länsimetron asemilla. Kaksikko testasi länsimetron esteettömyyttä keskiviikkona.

Länsimetro Oy:n viestintäjohtaja Satu Linkola kertoi asemista vastaavan HKL:n pystyvän asemien tukirakenteiden säädöillä pienentämään laiturien ja metrojunien ovien kynnysten tasoeroja.

– Niissä on eroja asemien välillä, ja HKL toivookin palautetta siitä, missä viilausta tarvitaan, Linkoja viestitti.

–Kulku hissillä asemille ja asemilta pois toimivat hyvin, Pohjonen ja Kuusela arvioivat testattuaan Tapiolan, Matinkylän ja Keilaniemen asemat.

Tapiolassa pyörätuolilla liikkuva joutuu toistaiseksi tosin vaihtamaan hissiä matkallaan maan pinnalta metroasemalle. Mutta bussiterminaalin valmistuttua sekin haitta poistuu, molemmat tuumivat.

Esteettömyys ja selkeät, hyvin esillä olevat opasteet ovat Pohjosen mukaan metron ja sen asemien toimivuuden kannalta invalidien näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Näkövammaisilta liiton edustajat olivat jo etukäteen saaneet moittivia kommentteja Keilaniemen kiiltäväpintaisista seinistä.

– Totta se on, opasteet heijastuvat pinnoista. Siitä saattaa olla haittaa näkövammaisille, Pohjonen arvioi Keilaniemen metroasemalla.

Liityntäliikenteen ja metron toimivuutta pyörätuolikaksikko kokeili Matinkylän terminaalissa. Periaatteessa kaikki oli kunnossa, mutta eteen tuli käytännön ”pieni” ongelma.

Yritys päästä terminaalissa palvelulinjan 137 pikkubussiin tyssäsi siihen, ettei bussin pyörätuoliluiskaa saatu toimimaan. Se oli täynnä hiekkaa.

Bussin pyörätuoliluiska ei toiminut. Se oli täynnä hiekkaa.”

– Tällaista tämä arkielämä välillä on, Pohjonen hymähti.

Molemmat painottivatkin, että esteettömän liikkumisen kannalta myös esteettömään pääsyyn ja poistumiseen terminaaleissa sekä liityntäliikenteessä on kiinnitettävä paremmin huomiota.

Tarkastuskierroksen jälkeen kaksikko antoi kouluarvosanan länsimetron esteettömyydestä. Pirkko Kuusela antoi arvosanan 8 ja Petri Pohjonen 9.

Tyydyttävätkö arvosanat, Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo?

– No jotain tuollaisia numeroita minä arvelin tulevankin. Hyvä niin, mutta tietysti aina löytyy pientä viilattavaa. Ne ovat kuitenkin asemista ja kalustosta huolehtivan HKL:n vastuulla.