Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"

Kuvituskuva. Lotta Åberg

Marianna Simo

Kotihoidon niin sanotut juoksulistat voivat rikkoatyöturvallisuuslakia ja ne saattavat rikkoa myös rikoslakia, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Kotihoidon asiakaslistoista nousi kohu, kun sanomalehti Aamuposti kertoi, että kotihoitajat yrittävät suoriutua Hyvinkäällä puolentoista tunnin työstä tunnissa.

Aamuposti sai nähtäväkseen tavallisia työvuoroja Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana. Listoista käy ilmi, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Tässä ei toimita työturvallisuuslain mukaan. Kuormittavuutta on liikaa.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa. Lehden haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

–Kertomuksen perusteella tässä ei kyllä työturvallisuuslain mukaan toimita. Kuormittavuutta on liikaa, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

–Tilanne näyttäisi olevan hankala myös sen kannalta, että hoitajat merkitsevät vääriä tietoja asiakkaan luona olemisestaan.

Koskisen mukaan näin toimiessaan hoitajat saattavat rikkoa lakia.

–Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin. En nyt ala sanomaan, mikä rikos tässä voisi täyttyä, mutta jos hoidettavilta laskutetaan tiettyjen paikallaolominuuttien perusteella ja paikalla ei olla koko tuota aikaa, niin kyllähän siinä jonkinlainen petos tapahtuu.

–Näin ei voi tilannetta hoitaa. Tässä tullaan syyllistyneeksi monenlaisiin vääriin menettelyihin, Koskinen sanoo.

Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin.

Koskinen korostaa, että työntekijät ovat kuvaillun kaltaisessa tilanteessa uhreja. Mutta venymällä väärällä tavalla kiireisessä työssä he voivat olla myös syyllisiä.

–Työntekijöiden ei tule mennä mukaan tai jopa luoda virheellisiä menettelyitä. Hoitajat eivät voi alkaa tehdä työnantajalle kuuluvia päätöksiä, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo Helsingissä ilmi tulleesta tapauksesta, jossa ylityöllistetyt hoitajat alkoivat päättää missä järjestyksessä ketäkin hoidetaan.

–Hyväntahtoisesti saatetaan ajatella, että tehdään nyt näin. Mutta kyllä ne ohjeet siitä, mitkä työt jätetään hoitamatta, pitää tulla työnantajan puolelta.

–Kyse on vastuusta. Vastuukysymykset ovat suuria etenkin hoiva-alalla, Koskinen muistuttaa.

Kotihoidossa asiakkaan luota toiselle kiiruhtaville hoitajille työoikeuden professorilla on yksi välitön neuvo:

–Ei niitä aikoja voi ilmoittaa väärin. Voit ilmoittaa vain niin kuin olet ollut paikalla.

–Jos henkilökuntaa on liian vähän, niin työnantajan tulee ottaa asia hoidettavakseen, työoikeuden professori Seppo Koskinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 2. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 3. Nyt asfaltoidaan vähäliikenteisempiäkin teitä – kunnostukseen viime vuosia enemmän rahaa
 4. Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan
 5. Valitus hylättiin – Espoon kaupungintaloa ei suojella
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 10. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 11. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 12. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 13. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 14. Eero Sintonen ja Sakarat tekee musiikkia, joka sopii suomalaiseen mielenmaisemaan
 15. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.