Raportti paljastaa: Yli 26 000 Suomeen tulleen turvapaikanhakijan henkilöllisyys oli pimennossa

Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Marianna Simo

Suomeen tuli vuoden 2015 turvapaikkakriisin aikana yli 26000 turvapaikanhakijaa, joiden henkilöllisyys ei ollut viranomaisten tiedossa. Tiedot käyvät ilmi Euroopan maahanmuuttoverkoston tutkijoiden joulukuussa 2017 julkaistusta EU-selvityksestä

Suomeen tuli 2015 yli 32000 turvapaikanhakijaa. Vain joka viidennen henkilöllisyys oli viranomaisten tiedossa.

–Valtaosa turvapaikanhakijoista tulee ilman hyväksyttyjä matkustusasiakirjoja tai henkilöllisyyden todistavaa asiakirjaa, Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo.

–Tarkkaa tilastoa meillä ei ole, mutta arviolta 80–90 prosentilla turvapaikkaa hakevista ei ole asiakirjoja, Repo sanoo.

Sisäministeriön entinen kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Ylen keskusteluohjelmassa 2016, että Suomessa "tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut".

Oliko viranomaisilla tilanne niin hyvin hallinnassa kuin julkisuudessa annettiin ymmärtää?

–En lähde millään lailla kommentoimaan entisen kansliapäällikön lausuntoja, Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

– Osalla turvapaikanhakijoista varmistuminen henkilöllisyydestä jää pysyvästi auki. Näitä henkilöitä on maassa tälläkin hetkellä myönteisillä turvapaikkapäätöksillä, Repo sanoo.

Loppuvuodesta 2015 ja vuonna 2016 meillä katosi tai peruutti turvapaikkahakemuksensa 5500 irakilaista.

Valtaosalla turvapaikanhakijoista ei ole käytettävissään virallisia henkilöllisyystodistuksia.

–Varsinkin Irakista ja Afganistanista tulee tällaisia henkilöitä. Somalialaisilla voi olla passi, mutta sitä ei hyväksytä EU:ssa passina, koska Somaliassa ei ole vakiintunutta hallintoa, Repo kertoo.

Osa turvapaikanhakijoista tuhoaa tai piilottaa henkilötietojaan tai esiintyy väärillä henkilötiedoilla.

–Henkilöt pyrkivät saamaan aikaan edullisen ratkaisun tai vaikeuttamaan palauttamista siltä varalta, että saavat kielteisen päätöksen, Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo.

Vuonna 2016 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista joka toisen henkilöllisyys oli jo Suomen viranomaisten tiedossa, kertoo Euroopan maahanmuuttoverkoston tutkijoiden selvitys. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajaa Esko Repoa korkea osuus ihmetyttää.

–En ole tuollaista tilastoa nähnytkään.

–Voi olla, että henkilöt ovat tulleet ilman dokumentteja, mutta he ovat hankkineet passeja myöhemmin. Esimerkiksi irakilaiset ja afganistanilaiset ovat hankkineet passeja, Repo kertoo.

–Loppuvuodesta 2015 ja vuonna 2016 meillä katosi tai peruutti turvapaikkahakemuksensa 5500 irakilaista. Se kertoo siitä, että heillä ei ollutkaan yhtäkkiä pelkoa asioida viranomaisten kanssa, Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

12600 sai Suomen kansalaisuudenviime vuonna

Suomeen tuli yli 32000 turvapaikanhakijaa vuoden 2015 pakolaiskriisissä.

Vuonna 2016 turvapaikkaa haki Suomesta noin 5600 henkilöä ja vuonna 2017 noin 5000 henkilöä.

Turvapaikanhakijalla tarkoitetaan ulkomaalaista, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta.

Suomen kansalaisuuden sai vuonna 2017 noin 12 600 henkilöä. Vuonna 2016 kansalaisuuksia myönnettiin noin 9600.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut