Alkaako asuntohinnoissa alamäki? Näillä alueilla ne niiaisivat eniten, uskoo sijoitusyhtiön johtaja

Mikko Välimaa

Helsingin ja muiden Suomen kasvukeskusten asuntohinnoissa ei ole toistaiseksi nähty samanlaista laskua kuin länsinaapurissa Ruotsissa. Mikäli hinnat kuitenkin kääntyisivät laskuun, koettelisi pudotus pahiten Helsingin arvoalueita, uskoo alan ammattilainen.

Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa asuntohinnat ovat laskeneet huipputasostaan jo vuoden.

Vastoin toiveita laskeva suunta jatkui myös vuoden 2017 lopulla, jolloin keskimääräinen neliöhinta oli Tukholmassa noin 8 500 euroa. Vajaassa vuodessa Tukholman asuntojen keskineliöhinnoista ehti sulaa pois noin 1000 euroa.

Suomessa asuntojen hintakehitys on poikennut länsinaapurista, sillä meillä Helsingissä ja muissa kasvukeskuksessa hinnat ovat kivunneet finanssikriisin jälkeen, kun taas syrjäseuduilla hinnat ovat pudonneet ja osa kodeista on muuttunut jopa arvottomiksi.

Tämän trendin takia monelle on syntynyt luulo, että hintakehitys olisi Suomessa vakainta Helsingissä ja isoissa kaupungeissa.

Asuntosijoitusyhtiö Asuntosalkku Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinnemaa toteaa, että luulo voi osoittautua vääräksi.

Helsingissä hinnat laskisivat enemmän kuin Varkaudessa, vaikka toisin luullaan."

–On todennäköistä, että jos Suomessa asuntojen hinnat lähtevät laskuun, hinnat laskevat eniten alueilla, joilla on korkeimmat hinnat. Esimerkiksi Helsingissä enemmän kuin Varkaudessa ja Ullanlinnassa enemmän kuin Malmilla, vaikka päinvastaista yleisesti uskotaan, Sinnemaa toteaa tuoreessa markkinakatsauksessaan.

Perusteluna hän viittaa Ruotsiin.

–Huomionarvoista on, että siellä hinnat ovat laskeneet Tukholmassa enemmän kuin muualla Ruotsissa. Usein oletetaan, että Suomessa hinnat pitävät markkinaheilunnassa parhaiten Helsingissä ja muissa kasvukeskuksissa. Tämä ei kuitenkaan pidä tilastojen valossa paikkaansa. Ruotsin asuntojen hintojen lasku on hyvä esimerkki.

Helsingissä asuntohinnat eivät ole nousseet viime vuosina yhtä rajusti kuin Tukholmassa. Helsingin keskineliöhinnat ovat nyt 4760 euron luokkaa. Kalleimpia alueita ovat Kaartinkaupunki (8500 e/neliö), Kaivopuisto (7500 e/neliö) ja Eira (7200 e/neliö).

Ruotsalaispankki SEB ennusti hiljattain, että Ruotsin asuntohintojen lasku jatkuu ja pessimistisimmät näkymät ovat Tukholmassa.

Jaakko Sinnemaa ei ennusta hintojen laskua Suomeen, vaan uskoo, ettei tänä vuonna asuntomarkkinoilla nähdä suuria muutoksia.

Suomea suojaa muun muassa pankkien varovaisempi asuntolainakäytäntö. Ruotsissa hintoja ovat hilanneet ylös pitkät asuntolainojen takaisinmaksuajat, joita on viime vuosina tuotu myös suomalaisille asuntolaina-asiakkaille.

Houkuttelevimpina kohteina asunnonostajille Suomessa Jaakko Sinnemaa pitää täydennysrakentamisen myötä kasvukeskuksiin nousevia kerrostaloja.

Niissä palvelut ovat lähellä ja asuntojen laatu ylittää alueen vanhat talot.

Asuntosijoittajan kannattaa puolestaan etsiä kohteita vanhemmista taloista, joissa vuokratuotto nousee uutuuskohteita paremmaksi.

Negatiivisena ilmiönä Sinnemaa nostaa esille vanhat ja huonoilla paikoilla sijaitsevat kerrostalokohteet, jotka voivat yllättää asunnonostajat ja -myyjät myös pääkaupunkiseudulla.

Tallaiset rapistuvat vanhat taloyhtiöt voivat jäädä ilman pankkilainaa, jota ne tarvitsisivat peruskorjauksiin.

Vanhat taloyhtiöt voivat jäädä ilman lainaa, jota ne tarvitsisivat peruskorjauksiin."

–Taloyhtiö ei saa lainaa pankista, jos taloyhtiölainan määrä on liian suuri suhteessa asuntojen arvoon. Uskomme, että tämä tulee näkymään kasvavana keskustelunaiheena ja ongelmana tänä vuonna, Sinnemaa toteaa markkinakatsauksessa.

Tällaisessa tilanteessa koko kerrostalo uhkaa rapistua käsiin. Sinnemaa pitää sitä vaarallisena.

–Jos taloyhtiö ei saa pankista lainaa, korjaukset pitäisi maksaa suoraan osakkeenomistajien pussista. Ja monella osakkeenomistajalla ei ole tähän mahdollisuutta.

–Asunnon ostajan on parempi ostaa asuntoja taloyhtiöistä, joilla on vain vähän lainaa tai ei lainaa ollenkaan. Taloyhtiön lainan määrän merkitys asunnon houkuttelevuuteen tulee kasvamaan merkittävästi, Sinnemaa uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.