Halpeneeko ajokortti? Liitto otti esille Ruotsin tylyt luvut – ”Puolet reputti uudistuksen jälkeen ajokokeessa”

Jari Pietiläinen

Autokoululiitto tyrmää hallituksen puheet ajokortin halpenemisesta, sillä lakiesitys nostaa liiton mukaan esimerkiksi mopokortin hintaa merkittävästi.

Eduskunta käsittelee pian uuden ajokorttilakiesityksen.

Liitto tarkkailee huolissaan eduskunnan käsittelyyn pian tulevan ajokorttilain kohtaloa. Autokoululiiton mukaan uusi laki heikentää paitsi liikenneturvallisuutta myös nostaa ajokortin hintaa.

Autokoululiiton mukaan lakiesitys on haluttu esittää julkisuudessa siten, että se palvelisi kuluttajaa aiempaa paremmin ja laskisi ajokortin hankkimiskustannuksia. Liiton mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja keskustelu lakiesityksen vaikutuksista on vääristeltyä ja jopa virheellistä.

Erityisen huolissaan Autokoululiitto on mopoilijoiden turvallisuudesta. Tutkimusten mukaan nykyinen voimassa oleva mopokoulutus on parantanut merkittävästi nuorten liikenneturvallisuutta.

Seitsemän vuotta sitten pakolliseksi tulleen mopokoulutuksen ansiosta vakavat henkilövahingot ovat vähentyneet 40 prosenttia ja sairaalaan joutuneiden mopoilijoiden määrä väheni puoleen.

Nyt hallituksen kaavailemassa lakiesityksessä halutaan jostain syystä kääntää kaikki nurinperin: pakollista mopokoulutusta ei enää olisi, mutta sen sijaan mopokorttia varten tulisi suorittaa ajokoe liikenteessä.

– Emme voi käsittää, miksi kuluttajia johdetaan harhaan. Koulutus on järjestetty edullisesti ja erinomaisin tuloksin tähän asti, muistuttaa Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi

Autokoululiitto perustelee kustannusten nousua muun muassa Ruotsin tutkintopainotteisen opetusmallin tuloksilla.

– Ruotsissa opetus on muuttunut suunnittelemattomaksi ja yli puolet reputtaa ajokokeessa. Tutkinnoissa käydään vähintään kaksi kertaa ja ajokortin hankkimiskustannukset nousevat, Jokilampi arvioi.

– Ruotsissa on jo ryhdytty etsimään ongelmaan ratkaisua, mutta sen sijaan Suomessa ollaan vasta ottamassa käyttöön tämä jo epäonnistuneeksi todettu malli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.