Mitä hallituksessa ajateltiin? – Yle: Jopa vammaiset olivat joutua aktiivimallin kohteiksi

Hallituksen sorvaama työttömien aktiivimalli oltiin vähällä ulottaa koskemaan myös vammaisia ihmisiä. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Hallituksen sorvaaman aktiivimallin vastustajat ovat tänään Senaatintorilla Helsingissä osoittaakseen mieltään vuodenvaihteessa voimaan tulleen työttömyysturvamallin muutoksia vastaan.

Kaukaisimmat osanottajat ovat tulleet viime yönä Rovaniemeltä saakka.

Aktiivimalli sai osakseen melkoisen kritiikkiryöpyn jo viime keväänä, jolloin hallituksen esitys lähti lausuntokierrokselle. Kritiikkiä antoivat niin työntekijä- kuin työnantajapuolikin. Jopa Elinkeinoelämän keskusliitto piti mallia hallinnollisesti raskaana.

Voimakkaimmin mallia on kritisoinut SAK. Sen sijaan toisen työntekijäjärjestön STTK:n palaute oli maltillisempaa. STTK ei ole mukana tämänpäiväisessä mielenilmauksessa.

Nyttemmin on tullut julkisuuteen se, että hallitus aikoi ottaa aktiivivelvoitteen kohteiksi jopa vammaiset henkilöt. Tämä suunnitelma kuitenkin haudattiin lausuntokierroksen aikana. Asiasta kertoo Yle

Kaatunut hanke olisi toteutuessaan koskettanut tuhansia suomalaisia, sillä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden osuus on nykyisin jopa seitsemäsosa kaikista työttömistä työnhakijoista. Uudellamaalla tuo luku on 10 prosenttia, mutta esimerkiksi Pohjois-Karjalassa miltei kaksinkertainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.