Lapset edelleen heittopusseina Tapiolassa – ekalle luokalle menevä Hilma ei tiedä, missä koulu syksyllä alkaa

KOULUT Aarnivalkean koulun väistökaavailut Otaniemeen saavat täystyrmäyksen tulevan ekaluokkalaisen vanhemmalta.

Ensi syksynä koulun aloittava Hilma, 7, haluaa kavereiden kanssa lähikouluun. Aarnivalkean koulun väistökiemurat stressaavat perhettä, kertoo Lotta Rinne. Katja Riihola

Katja Riihola

Tapiolan katastrofaalinen alakoulutilanne on koetellut lapsiperheiden pinnaa jo useamman vuoden ajan. Nyt huumori alkaa loppua, ja vanhemmat vaativat nopeita toimia, jotta Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulujen väistörumba saadaan katkaistua.

–Tapiola on tunnettu arvostetuista kouluistaan. On jokseenkin absurdi ajatus, etteivät lapset saisi nauttia niistä tulevaisuudessa, sanoo tapiolalaisäiti Lotta Rinne

Molemmat väistövaihtoehdot ovat tympeitä.”

Rinne ilmoitti tyttärensä Hilman Aarnivalkean kouluun tietämättä varmuudella mihin osoitteisiin ensimmäinen kouluvuosi hänet vie.

Aarnivalkean koulun oppilaat ovat tällä hetkellä väistössä Pohjois-Tapiolan koulussa. Espoon hiljattain laatiman tilankäyttösuunnitelman mukaan koulu siirtyisi väistöön Otaniemen Lämpömiehenkujalle vuodenvaihteessa.

Rinne luonnehtii molempia osoitteita Hilman kannalta tympeiksi. Koulumatkaa molempiin on reilut kaksi kilometriä. Matkaa isommaksi ongelmaksi Rinne näkee reitin vaarallisuuden.

–Aarnivalkean koulun sijainti Silkkiniityn laidalla ei ole sattumaa. Koulu on alun perin sijoitettu sillä perusteella, että sinne pääsee yhdellä tien ylityksellä tulipa mistä päin Tapiolaa tahansa. Samaa ei voi valitettavasti todeta Otaniemen kohdalla, Rinne toteaa.

–Äiti, melkein kolme kilometriä on ihan sairaan pitkä matka, Hilma kommentoi.

Rinteen perhe muutti Kirkkonummelta Tapiolaan, koska he halusivat päiväkotien, koulujen ja harrastusten olevan kävelyetäisyydellä.

–Toiveeni on osoittautumassa turhaksi Espoon suunnitteleman koulu-uudistuksen myötä, Rinne huokaisee.

Ihmetystä Rinteen mielessä aiheuttaa myös se, miten pienet koululaiset voitaisiin lähettää ruuhkaiseen Otaniemeen, kun Kehä I:n tunnelointi on sotkemassa alueen liikennejärjestelyt.

–Tämä tarkoittaa miltei tunnin mittaista taivallusta vilkkaasti liikennöityjen väylien varrella ja niitä ylitellen. Meidän on pakko varautua kyyditsemään Hilma kouluun.

Rinne kertoo antaneensa palautetta kaupungin kouluverkkosuunnitelmaan.

–Ainoa järkevä ratkaisu tilanteeseen olisi mielestäni parakkikoulujen rakentaminen sekä Aarnivalkean että Jousenkaaren koulujen läheisyyteen tai muiden vastaavien tilojen löytäminen Tapiolan alueelta, kunnes saamme päätöksen siitä, korjataanko nykyiset tilat vai rakennetaanko tilalle uudet.

Espoon suomenkielisen opetuksen kehittämispäällikkö Juha Nurmi kertoo, että tilankäyttösuunnitelmaan annettiin kaikkiaan 1066 kommenttia ja suuri osa palautteesta koski juuri Tapiolan koulutilannetta.

–Tapiolan tilanteeseen ei olla tyytyväisiä. Ymmärrän tämän täysin. On vielä mahdollista, että Tapiolan koulutilanteeseen saadaan parempia ratkaisuja, Nurmi sanoo.

Tilankäyttö-suunnitelma Tapiolan tilanteesta

Aarnivalkean koulu siirtyy Otaniemeen Lämpömiehenkuja 2:een tammikuussa 2019.

Jousenkaaren koulu siirtyy Rehtorintieltä Uusikumpuun (Riihitontuntie 7) tammikuussa 2019.

Pohjois-Tapiolan koulu korjattaisiin ja siitä tehtäisiin yhtenäinen peruskoulu Sepon koulun kanssa.

Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulurakennusten tilanne ratkaistaan erikseen sen jälkeen, kun museoviraston kanta rakennusten säilyttämiseen ja eri toteutusvaihtoehdot on selvitetty.

Espoon opetuslautakunta käsittelee tilankäyttösuunnitelmaa helmikuussa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Moni kyläkoulu on lopetettu − Sjökulla on poikkeus
    25.1.2018 20:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut