Viranomaiset iskivät kosmetiikan kimppuun – Yli 50 tuotetta kiellettiin kokonaan

Kosmeettiset aineet olivat viime vuonna Tukesin erityisen tarkkailun kohteena. Kuva ei liity tapaukseen. Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on lisännyt etenkin kosmeettisten valmisteiden valvontaa. Tämä valvonta on myös tuottanut tulosta, sillä myyntikieltoon tai markkinoilta poistettavaksi määrättiin pelkästään viime vuonna 52 kemikaalituotetta.

Lisäksi kymmenessä tapauksessa Tukes velvoitti yrityksen palautusmenettelyyn eli keräämään tuotteet takaisin loppukäyttäjiltä. Kaikkiaan tarkastettuja tuotteita oli noin 1 440.

Tukesin kemikaalivalvojat tarkastivat viime vuonna muun muassa kuluttajille myytäviä liimoja, saunatuoksuja, 3D-tulostusmateriaaleja, vaaralliseksi luokiteltujen kemikaalien verkkokauppaa ja kosmeettisten valmisteiden turvallisuutta.

Tarkastukset koskivat myös kasvinsuojeluaineita, biosideja, luvanvaraisten puunsuoja-aineiden sisältämiä biosiditehoaineita sekä korujen, muovien ja sähkölaitteiden kuten peliohjainten ja USB-johtojen kemikaaleja.

Palautusmenettelyt liittyivät esimerkiksi kännykän kuorista löytyneeseen kiellettyyn aineeseen tai asbestiin entisen Neuvostoliiton aikaisissa kaasunaamareissa.

– Myös korujen raskasmetalleja sekä kiellettyjä aineita sisältäviä tekstiilejä ja peliohjaimia palautettiin, kertoo ryhmäpäällikkö Marilla Anttila Tukesin kemikaalituotteet-ryhmästä.

Yritykset tekivät myös muutamien tuotteiden vapaaehtoisia takaisinvetoja tekstiileissä ja hiekkapuhallusaineessa olleiden kiellettyjen aineiden takia. Näissä tapauksissa yritys oli jo toteuttanut palautusmenettelyn, kun asia tuli Tukesin tietoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.