Koodaus ja kiinan kieli eivät takaa työpaikkaa

KOULUTUS Oppiminen pitää nähdä uudella tavalla.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen puhui viime torstaina Porvoossa tulevaisuuden koulutusta ja oppimisen haasteita käsittelevässä teemaillassa. Juha Perämäki

Mia Grönstrand

Tänä päivänä voisi tuntua loogiselta, että jos lapsi tai nuori osaa kiinaa ja koodausta, tulevaisuuden työmarkkinoilla pärjää. Tämä ei kuitenkaan enää välttämättä vuonna 2030 riitä, muistuttaa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

Oppiminen digiaikaan -teemaillassa Porvoossa puhunut Heinonen totesi, että muutos on niin nopeaa, että tänä päivänä peruskoulunsa aloittavista 65 prosenttia tulee työllistymään sellaisiin ammatteihin joita ei enää tulevaisuudessa ole.

– Koodaus ja kiinan kieli, kuulostaa loogiselta, eikö? Mutta jos katsotaan mitä tekoälyn kehityksen osalta tapahtuu, niin koodaamisen osalta ollaan jo nyt kehittämässä softaa joka kirjoittaa softaa. Ja kun tiedetään, että puheen tunnistaminen ja erilaiset kääntämispalvelut ovat voimakkaan kehityksen kohde, kiinan kieli ei sekään ole ihan varma valinta. Tämä osoittaa miten haastavien kysymysten äärellä ollaan.

Heinonen korosti, että oppimisen kokonaisuus pitää nähdä aivan uudella tavalla. Tarvitaan olemassa olevien koulutusmuotojen kehittämistä ja uutta ajattelua.

– Jos työ ja työntekijät eivät kohtaa, hyvinvoinnin kakku ei kasva, mutta jos koulutus vastaa työelämän tarpeisiin ja on mielellään edelläkin, hyvinvoinnin kasvu mahdollistuu paremmin.

On huolehdittava siitä, että lapset ja nuoret saavat sellaisen pohjan, jonka päälle on hyvä rakentaa osaamista. Tämä ei voi olla enää yksin koulun vastuulla, mutta yhtä lailla on huolehdittava siitä, että nyt työelämässä olevat pysyvät työelämässä mukana.

– Elinikäisen oppimisen pitkään puhuttu slogan tulee näin haastetuksi käytännön elämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Pääkirjoitus: "Koronakoira" ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 10. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.