Mielipide: Espoon kaupungintaloa ei saa purkaa – "Sairastavatko rakennuksen purkua puoltavat valtuutetut Turun tautia?"

Kaupunginosa-aktiivi Riitta Sinkkonen puolustaa mielipidekirjoituksessaan vanhan kaupungintalon säilyttämistä.

Maanantaina 22. tammikuuta valtuuston kokouksessa ratkennee Espoossa yli kymmenen vuotta pyöritelty ratkaisu kaupungintalosta. Olen varma, että suurin osa espoolaisista haluaa talon säilyttää.

Kaupungintalo rakennettiin 1971 ja oli silloin ja on vieläkin uuden nykyaikaisen Espoon kaupungin merkkirakennus. Espoon varmasti arvostetuin ja vanhin merkkirakennus on yli puolen vuosituhannen ikäinen Espoon kirkko. Sitten täältä löytyy jonkun verran 1700–1800 luvun rakennuksia.

Kaupungintalo rakennettiin aikana, jolloin Espoo haki kaupunkioikeuksia ja alkoi matkansa Suomen toiseksi suurimmaksi kaupungiksi. Se on mitä suuremmassa määrin Espoon historiaa.Nyt on syytä kysyä, sairastavatko rakennuksen purkua puoltavat valtuutetut Turun tautia? Vanha pois ja aina uutta. Kävelevätkö he Espoon museon ja Ely-keskuksenkin yli ja tallovat historiaa.

Jotenkin tuntuu,että talon kohtalolla on pelattu likaista poliittista peliä. Vuonna 2012 tehtyä kuntoselvitystä ei ole tuotu esille ennen kuin nyt vasta valtuuston tulevan kokouksen esityslistan liitteenä. Taloa on nimitetty hometaloksi ja sitä on sanottu rumaksi ja venäläiseksi. Kuntoselvityksen mukaan hometta ei ole.

Sisäilmaongelmat johtuvat sisämateriaaleista, jotka korjauksen yhteydessä tietenkin puretaan kaikki pois, talon runko on aivan terve. Se oli 70-luvun arkkitehtuuria, toteuttajina hyvät suomalaiset arkkitehdit ja talossa käytettiin sen ajan materiaaleja ja rakennustapoja. Ei siinä mitään venäläistä ole, vaan juuri sen ajan tyyliä. Ulkokuoren pinta on mielenkiintoinen, se on päällystetty Juutinrauman pohjasta tuoduilla kivisoralla.

Talo tulisi ehdottomasti säilyttää. Kun sisus riisutaan, siitä voidaan toteuttaa mielenkiintoinen Espoo-talo, jonka uumeniin voisi kehittää hyvin monipuolisia ratkaisuja. Korjauksella myös säästettäisiin rahaa, kun se maksaisi vain 26 miljoonaa euroa, kun toinen vaihtoehto uusi Espoolaisten talo maksaisi 47 miljoonaa euroa.Vanha kaupungintalo on iso, näyttävä julkinen rakennus ja se vain odottaa uutta elämäänsä.

Espoosta löytyy suuret määrät monenmoisia suuria rakennuksia viime vuosilta, kyllä historiaa pitää kunnioittaa.

Riitta Sinkkonen

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut