Vieraskielinen väestö kasvaa rajusti Espoossa – Joka neljäs espoolainen on ulkomaalaistaustainen 2030

VÄESTÖ Joka neljäs on ulkomaalaistaustainen vuonna 2030.

Vieraskielisten osuus espoolaisista kasvaa nopeasti. Viimke vuoden alussa heitä oli reilut 15 prosenttia väestöstä eli lähes 42 000 . arkisto/Johanna Erjonsalo

Johanna Halava

Joka neljäs espoolainen puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea vuonna 2030. Luku perustuu Helsingin kaupungin Tietokeskuksen, Espoon kaupungin Tietotuotannon ja Vantaan kaupungin Tietopalveluyksikön tekemästä vuoteen 2030 ulottuvasta ennusteesta.

Ulkomaalaisväestön osuus kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti. Suhteellinen kasvutahti on ollut Espoossa ja Vantaalla viime vuosina Helsinkiä nopeampaa ja sama kehitys näyttää jatkuvan. Helsinki menettää muuttotappiona kotimaisia kieliä puhuvien lisäksi myös vieraskielisiä aiempaa enemmän Espooseen, Vantaalle ja kehyskuntiin.

Vieraskielisten osuus Espoossa ja Helsingissä on nyt noin 13,5 prosenttia ja Vantaalla 14,4 prosenttia. Espoossa vieraskielisten osuus nousee ennusteen mukaan 26 prosenttiin vuonna 2030. Vieraskielisten määrän arvioidaan olevan tuolloin Espoossa 84 000–87 000. Väestönkasvusta 72–87 prosenttia tulee nimenomaan vieraskielisen väestön kasvusta. Helsingissä vieraskielisten osuus kasvaa samassa ajassa ennusteen mukaan 23 prosenttiin ja Vantaalla 28–29 prosenttiin.

– Espoossa tulee ennusteen mukaan olemaan suhteellisesti enemmän vieraskielisiä kuin Helsingissä, vaikka määrät ovat tietenkin pienempiä, toteaa tutkija Teija Jokiranta Espoon kaupungin Tietotuotannosta.

Jokirannan mukaan on vaikea sanoa, miksi kasvu on nopeampaa Espoossa ja Vantaalla kuin Helsingissä.

– Yritämme saada selville miten vieraskieliset muuttavat maan sisällä. Tyypillistähän on, että muualle Suomeen tulleet alkavat valua etelään päin. Monet haluavat asua Helsingissä ja siellä missä on muita samankielisiä.

Espooseen ulkomaalaisia opiskelijoita houkuttelee Jokirannan mukaan Aalto-yliopisto Otaniemessä.

– Espoo tekee aktiivista yhteistyötä ystävyyskaupunkinsa Shanghain kanssa. Sieltä tulee paljon kiinalaisia, hän toteaa.

Vieraskielisen väestön kasvu asettaa haasteita palvelujen tuottamiselle.

– Palvelujen tarve kasvaa voimakkaasti. Tarvitaan päiväkoteja, kouluja ja opiskelupaikkoja, luettelee Jokiranta

– Vieraskielisen väestön kasvu on merkittävä tekijä lähes kaikissa ikäryhmissä vanhusväestöä lukuun ottamatta.

Jokiranta lisää, että myös kotouttamisen haasteet kasvavat.

– Pitäisi saada lapset ja nuoret koulutielle kielihaasteista huolimatta, etteivät he jää koulutuksen ulkopuolelle.

Ennusteen mukaan vuonna 2030 Espoossa suurin vieraskielisten ryhmä on Kauko-Aasian ryhmä, Helsingissä taas Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kieliryhmä ja Vantaalla Baltian ja Venäjän ryhmä.

Lisää palveluja

Espoo haluaa varmistaa nopeasti kasvavalle maahanmuuttajataustaisten kaupunkilaisten joukolle yhdenvertaiset palvelut kantaespoolaisten kanssa.

Kotouttamisohjelmassa vuosille 2018–2021 tähdätään muun muassa siihen, että maahanmuuttajataustaisten työttömyysaste laskee.

Maahanmuuttajien opintopolut halutaan niinikään yhdenvertaistaa muiden espoolaisten kanssa.

Maahanmuuttajien asunnottomuus pyritään jatkossa torjumaan jo ennakkoon. Espoon tavoitteena on myös lisätä kaupungin maahanmuuttajataustaisen henkilöstön määrää, jotta se vastaisi nykyistä paremmin kaupungin väestörakennetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 12. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 13. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.