Asiantuntija tyrmää rollaattorivanhusten kypäräpakon ja vilkkuvalot – "Nyt menee kyllä vaikeaksi..."

Liikenneturmaviranomaiset väläyttävät rollaattorilla liikkuvien ihmisten kypäräpakkoa. Vanhusasiantuntijat eivät ideasta innostu. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta on päättänyt suosittaa rollaattorilla liikkuville kypärää ja valojen käyttöä liikenteessä.

Lautakunta pohjaa suosituksensa alkuvuodesta sattuneeseen onnettomuuteen, jossa tummiin vaatteisiin pukeutunut ja ilman heijastimia rollaattorilla kulkenut ikäihminen jäi auton alle ja menehtyi.

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso ei puolestaan innostu ajatuksesta pukea kaikki ikääntyneet rollaattorinkäyttäjät kypärään sekä velvoittaa heidät käyttämään turva- tai hätävilkkujatai jopa merkinantotorvia.

Turvaliivit olisivat helpommat kuin kypärä."

– Tuollainen suositus kuulostaa ihan siltä, että noin monien turvavälineiden käyttö voi tulla hyvin vaikeaksi. Itse en ainakaan ostaisi tällaista ideaa suoralta kädeltä, Laakso pohtii.

– Minusta tuntuu, että tällaisissa tapauksissa esimerkiksi turvaliivien käyttö ulkona olisi helpompaa ja tehokkaampaa kuin kypärän laittaminen päähän.

Yllättävän moni vanhusten kotitapaturma johtuu kaatumisesta. Väestön ikääntyessä muun muassa huimauksesta aiheutuvat kaatumiset ovat lisääntyneet – niiden aikeuttamat päävammat ovat johtaneet jopa kuolemantapauksiin.

Pesäpallokypärä ei anna riittävää suojaa."

Apuvälineisiin ja turvalaitteisiin keskittynyt Respecta markkinoi muun muassa pehmeitä kypäriä. Olisiko näistä turvaa rollaattorilla liikkuville vanhuksille?

– Minun nähdäkseni liikenteeseen tarkoitettujen kypärien tulee olla kovempia, esimerkiksi pyöräilykypärät ovat hyviä tähän tarkoitukseen, arvioi Hannu Virtanen Respectasta.

– Edes pesäpalloilijoille tarkoitetut kypärät eivät anna riittävää suojaa, jos auto tulee päälle.

Respectan pehmokypärät on tarkoitettu sisäkäyttöön ja niitä on hankittu muun muassa kehitysvammalaitosten asukkaiden tarpeisiin.

– Myös erilaisiin vauhdikkaisiin sisäpeleihin näistä kypäristä saa hyvän suojan. Ne ovat myös kevyitä ja helposti pestäviä, Virtanen luonnehtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.