Lukioita keskitetään yliopiston kylkeen Espoossa – "Otaniemi on suuri mahdollisuus"

LUKIOT Tilanahtaudesta kärsivän Olarin lukion rehtori olisi valmis viemään opiskelijansa Otaniemeen vaikka jo ensi syksynä.

Katja Riihola

Espoon yhdestätoista suomenkielisestä lukiosta viisi sijaitsee jatkossa Tapiolan–Otaniemen alueella, jos tuore kouluverkkosuunnitelma toteutuu.

Tapiolassa toimii kaksi lukiota ja Pohjois-Tapiolan lukio on tällä hetkellä väistössä Otaniemessä. Lisäksi Haukilahden lukio toimii jo Otaniemessä.

Kouluverkkosuunnitelmassa Tietotie 6:een siirrettäisiin kesällä 2019 Pohjois-Tapiolan lukio ja Olarin lukio.

Otaniemeen keskittämistä perustellaan sieltä löytyvillä valmiilla tiloilla, hyvillä liikenneyhteyksillä ja Aalto-yliopiston läheisyydellä.

Olarin lukion rehtoriKaisa Tikka on innoissaan muuttamassa Aalto-yliopiston naapuriin. Koulun fysiikan opiskelijat vierailivat Aalto-yliopistossa viimeksi maanantaina.

Tikan mukaan Olarin lukio kärsii tilanahtaudesta ja esimerkiksi fysiikan, kemian ja biologian laborointiluokkien vähyydestä. Olarin lukio toimii myös matemaattis- luonnontieteellisenä erityislukiona, ja opetus vaatisi kokeellista opetusta ja siihen soveltuvia tiloja.

–Toivomme todella, että pääsemme muuttamaan Otaniemeen. Olisin valmis lähtemään Otaniemeen jo ensi syksynä, Tikka sanoo.

Olarin lukion nykyiset tilat tarvitaan perusopetuksen käyttöön.

Kouluverkkoselvityksessä Olarin lukion Otaniemeen muuttoa perustellaan sillä, että lukio pystyisi Otaniemessä toteuttamaan entistä paremmin matemaattis-luonnontieteellisen erityislukion tehtävää.

–Muutto sopisi myös meille myönnettyyn kansalliseen kehittämistehtävään, jolla pyritään kasvattamaan yliopistoyhteistyötä ja kehittämään pedagogiikkaa, oppimisympäristöjä ja henkilöstön valmiuksia, Tikka pohtii.

Tikka kertoo, että Olarin lukioon tulee oppilaita ympäri Espoota ja Kirkkonummea.

–En näe lukioita lähipalveluna. Kyllä lukiolaiset liikkuvat. Monet espoolaiset menevät lukioihin Helsinkiinkin, Tikka sanoo.

Pyrkiikö Olarin lukio huippulukioksi houkuttelemaan opiskelijoita myös esimerkiksi Helsingistä?

–Olisihan se valtavan hienoa, Tikka muotoilee.

Tikka uskoo, että kiinnostusta matematiikan opiskeluun lisää jatkossa se, että hyvillä lukion matematiikan arvosanoilla pääsee yhä useammin suoraan yliopistoon ilman pääsykokeita.

KehittämispäällikköJuha Nurmen mukaan Tietotie 6:ssa on tilaa 800 lukiolaiselle. Lisäksi samaan osoitteeseen tulisi perusopetuksen väistötiloja noin 500 oppilaalle.

–Otaniemi on suuri mahdollisuus. Lukiolaiset käyvät jo nyt suorittamassa korkeakoulukursseja, kertoo Nurmi.

Espoon lukiolinjan päällikkö Tapio Erma muistuttaa, että yliopistoyhteistyötä tarjotaan kaikille Espoon lukioille ja lukiolaisille.

– Yliopiston kanssa tehtävä yhteistyö ei koske vain niitä lukioita, jotka sijaitsevat Otaniemessä. Lukio-opetusta kehitetään yhtenä eheänä kokonaisuutena.

Kaupungin tavoitteena on kasvattaa lukioiden kokoa niin, että yhteen lukioon otettaisiin keskimäärin 200 oppilasta vuodessa.

–Lukiokapasiteettia tarvitaan tulevaisuudessa huomattavasti enemmän kuin nyt. Tavoitteena on varmistaa moderni oppiminen ja lukioiden toimintaedellytysten säilyminen, Erma sanoo.

Meri-Matin lukio ei sisälly kouluverkon tilankäyttösuunnitelmaan.

Tilankäyttösuunnitelmaan voi antaa palautetta 23. tammikuuta kello 8 saakka osoitteessa espoo.fi/lukiokoulutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Pääkirjoitus: "Koronakoira" ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 10. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.