Verkkouutiset: Ex-pappi kuvaa Teemu Laajasalon arvostelua tekopyhäksi – "Ei yllä rahankäytöllään kirkossa edes kärkisataseen"

Piispa Teemu Laajasalo toimi aiemmin Kallion kirkkoherrana. Päivi Tuovinen

Klaus Nurmi

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäyttö ei ole kirkon piirissä tavatonta, sanoo entinen pappi ja nykyinen käsikirjoittaja Veli-Pekka HänninenVerkkouutisissa

Hännisen mukaan Laajasalo ei rahankäytöllään tai luksuksen tavoittelullaan yllä kirkossa edes kärkisataseen.

Seurakunnan johtavissa asemissa olevat viranhaltijat nauttivat yleensä hyvistä asuntoeduista, Hänninen kertoo.

–Eivät suntiot ja lastenohjaajat asu hienoissa perintökämpissä, vaan ylemmällä oksalla olevat papit. Paljonko sellaiseen palaa rahaa, jota olisi voitu käyttää johonkin muualle?

Hänninen ei arvostele asumista sinänsä, vaan tekopyhyyttä, joka Laajasalon tapauksen yhteydessä on noussut pintaan.

Itsekin Helsingissä pappina 1990-luvun lopulle saakka toiminut Hänninen kertoo asuneensa Kruununhaassa 135 neliön asunnossa ja maksaneensa siitä vuokraa tuhat euroa kuussa.

–Myöhemmin, kun vuokrat nostettiin käyvälle tasolle, seurasi työntekijöiden keskuudessa hirveä purnaus.

Hännisen mukaan seurakunnissa on käytetty suuria rahasummia työntekijöiden asumiseen, vaikka teoriassa he voisivat muuttaa laitakaupungille pienempiin asuntoihin.

–Seurakuntayhtymän johtoon kuuluvalle papille ostettiin ja remontoitiin kallis lukaali Kruununhaasta. Noissa hankinnoissa oli kyse miljoonista, Hänninen muistelee Verkkouutisten jutussa.

Laajasalon tilanteeseen voi hakea selitystä tämän luonteesta, Hänninen katsoo.

– Teemu rakastaa karnervalistiikkaa, ravistelua ja jopa järkyttämistä.

Hänninen kertoo, miten Laajasalo osti taannoin itselleen käytetyn auton, Jaguarin, ja vitsaili laittavansa rekisterinumeroksi INR-1.

–Sanoin, että älä nyt sentään. Karnevaalit eivät ehkä ole se juttu meidän maassamme.

INRI on lyhenne sanoista Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas, ja teksti oli tarinan mukaan kirjoitettu Jeesuksen ristiin.

– Jos on tuollainen huumorintaju, ei ehkä hahmota, että joskus ollaan totisten torvensoittajien keskellä.

Kirkkopolitiikassa vaikuttanut sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo puolestaan ilmoittaa, ettei hän aio osallistua enää samoille vaalilistoille Teemu Laajasalon talousepäselvyyksiä tutkineen Johanna Korhosen kanssa.

Hiilamo syyttää Korhosta likaisesta jälkipelistä piispanvaalissa, uutisoi Uusi Suomi

Kirkon liberaalissa Tulkaa kaikki -liikkeessä toimineet Hiilamo ja Korhonen ovat ajaneet samoja tavoitteita. Nyt Hiilamo kuitenkin pitää Korhosen menettelytapoja Laajasalon vastaisessa kampanjassa vahingollisina.

Hiilamo peräänkuuluttaa kirkon varojen vastuullista käyttöä, mutta hänen mukaansa ”Laajasalon tapauksessa kyse on muustakin”.

–Kohun taustalla on pääasiassa yksi henkilö, toimittaja Johanna Korhonen, joka kannatti syksyllä aktiivisesti Helsingin piispanvaalissa Laajasalolle jo ensimmäisellä kierroksella hävinnyttä ehdokasta. Vaalikamppailun aikana Korhonen pyrki levittämään epämääräisiä väitteitä siitä, että Laajasalo olisi muka syyllistynyt seksuaalisen häirinnän suosimiseen, Hiilamo kertoo.

Korhonen on nostanut julkisuuteen useita Laajasalon rahankäyttöön liittyviä epäselvyyksiä. Osa koskee Laajasalon yritystä ja osa Kallion seurakunnan hänelle myöntämän luottokortin käyttöä.

Vantaalaisena Korhonen ei kuitenkaan kuulu Helsingin seurakuntayhtymän seurakuntaan, muistuttaa Hiilamo. Korhonen on Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

–On outoa, ettei hän ole halunnut tuoda Laajasaloa koskevia asioita valtuuston käsiteltäväksi, eikä ole edes informoinut valtuuston jäseniä Laajasalon vastaisista toimistaan, Hiilamo ihmettelee.

Aiheeseen liittyvää

  1. Arkkipiispa kommentoi Teemu Laajasalon rahankäyttökohua – "Väärinkäytöksiä ei hyväksytä"
    11.1.2018 7:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut