Karttapalvelu osoittaa: Länsimetro "varastaa" aikaa kymmeniltä tuhansilta – matka Helsinkiin pidentyi jopa aseman vieressä asuvilla

Länsimetron avaaminen on pidentänyt kymmenien tuhansien espoolaisten ja kirkkonummelaisten matka-aikaa Helsingin keskustaan.

Lyhin mahdollinen matka-aika on pidentynyt jopa aivan länsimetron uudenaseman liepeillä Espoon Matinkylässä.

Uusi metrolinja on hyödyttänyt eniten Tapiolan, Pohjois-Tapiolan, Laajalahden ja Otaniemen asukkaita.

Parhaimmillaan matka-ajat Helsingin keskustaan ovat lyhentyneet yli 10 minuuttia.

Pahimmillaan ajat ovat vastaavasti pidentyneet yli 10 minuuttia.

Tiedot käyvät ilmi kahden Aalto-yliopistossa työskentelevän tohtorikoulutettavan nettiin tekemästä karttapalvelusta.

Yliopiston tietotekniikan laitoksen Rainer Kujalan ja rakennetun ympäristön laitoksen Christoffer Weckströmin laatima palvelu näyttää, kuinka keskimääräiset sekä lyhimmät mahdolliset matka-ajat ovat muuttuneet metron avaamisen jälkeen.

Kujalan ja Weckströmin karttapalvelu on paljon laajempi kuin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavan HSL:n oma tulevien reittien hakupalvelu.

Se paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia muun muassa metron pääteasemana toimivasta Matinkylästä. Palvelun mukaan metro on hyödyttänyt ainostaan niitä matkustajia, jotka asuvat aivan kauppakeskus Ison Omenan kupeessa tai sen länsipuolella.

Sen sijaan läheiseltä Matinkadulta tai Länsiväylän pohjoispuolelta Helsinkiin matkaavat ihmiset joutuvat varaamaan matkaan entistä pidemmän ajan.

Suurimpiin kärsijöihin kuuluvat Espoossa muun muassa Espoonlahden, Soukan ja Kivenlahden asukkaat. Yksistään Suur-Espoonlahden alueella asukkaita on keskikokoisen kaupungin verran: yli 53 000 ihmistä. Myös kirkkonummelaisten matkanteko hidastui merkittävästi.

Heidän tilanteeseensa havahtui keskiviikkoiltana Helsingistä Espooseen metrolla matkustanut Länsiväylä-lehden toimittaja Klaus Nurmi

Nurmi kertoo matkanneensa metrolla ruuhkaista Matinkylän-linjaa kello 21 jälkeen.

– Oli hätkähdyttää havaita, että metrojuna oli täynnä jo Kampissa. Istumapaikkoja ei ollut, ja väkeä nousi matkan varrella koko ajan kyytiin.

– Ja tämä tilanne oli siis illalla. Espoonlahtelaisilla ei todellakaan ole nyt muuta vaihtoehtoa kuin käyttää Matinkylän metroa ja vaihtaa se bussiin pääteasemalla. Se tarkoittaa pidempiä matka-aikoja, summaa Niittykummun metroasemaa käyttävä Nurmi.

Nurmen oma matka Helsinkiin pidentyi metron myötä arviolta 10–15 minuuttia.

Ainoa tehokas keino matka-aikojen lyhentämiseen olisi palauttaa suoria bussiyhteyksiä.

Tähän Helsingin seudun liikenne HSL ei ole toistaiseksi taipumassa.

West Metro: Before and After -nettipalveluun pääset tästä

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut