Espoon kaupungintalo puretaan – kymmenen vuoden jahkailu päättyy

Espoon tyhjillään seisova kaupungintalo puretaan. Kaupunginhallitus päätti hetki sitten esittää valtuustolle kaupungintalon purkamista ja 45 miljoonaa euroa maksavan espoolaisten talon rakentamista virastotalo 2:n paikalle äänin 10–4, yksi tyhjä.

Kaupunginhallitus ehti ennen nyt tehtyä päätöstä siirtää asian käsittelyä pöydällepanoilla kolme kertaa. Ensimmäisen kerran kaupungintalon kohtalosta päättäminen oli hallituksen asialistalla jo viime vuoden kesäkuussa.

Hyväksytyn päätöksen mukaan nykyisen virastotalo 2:n paikalle rakennetaan espoolaisten talo. Kaupungintalo puretaan ja tontille rakennetaan asuntoja. Päätöksen mukaan nykyisen valtuustotalon käyttö ja säilyttäminen tutkitaan jatkosuunnittelussa erikseen.

Espoolaisten talosta tulee hybriditalo, johon kaupungin virkamiesarmeijan lisäksi sijoitetaan kulttuuri- ja liiketiloja, sekä monikäyttöiset päätöksentekoa ja asukasyhteistyötä palvelevat tilat.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto kokouksessaan 22. tammikuuta.

Espoon keskuksen ihailtuna ja vihattuna maamerkkinä seisovan kaupungintalon kohtalon lähtölaskenta juontaa jo vuosikymmenen taakse.

Rakennus tyhjennettiin vajaasta tuhannesta työntekijästään rakennuksessa ilmenneiden sisäilmaongelmien ja vesivuotojen takia elokuussa 2008.

Elokuussa 2010 silloinen valtuusto päätti äänin 42–24, ettei kaupungintaloa lähdetä peruskorjaamaan, vaan se puretaan. Valitusten ja poliitikkojen jahkailun takia päätöstä ei pantu käytäntöön.

Marraskuussa 2014 valtuusto hyväksyi Virastokeskus-asemakaavan muutosehdotuksen ja päätti lisäksi, että kaupungintalotontin käytöstä tuodaan valtuuston käsittelyyn eri vaihtoehdot rakennuskustannus- ja käyttökustannuslaskelmineen. Vaihtoehdot olivat talon purku ja uuden rakentaminen, talon korjaaminen (suojeltuna tai ilman suojelua) tai tontin muu käyttö.

Ely-keskus valitti päätöksestä ja vaati kaupungintalon suojelemista asemakaavassa.

Tammikuussa 2016 Helsingin hallinto-oikeus päätti, ettei kaupungintaloa tarvitse suojella asemakaavalla. Kaavamuutos sai lainvoiman 2. maaliskuuta 2016.

Kaupungintalo rakennettiin vuonna 1971. Sen suunnitteli arkkitehtitoimisto CJN (Castren-Jauhiainen-Nuutila) Oy.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut