"Kuin teurastus, jossa jäät henkiin" – Siivooja raiskasi Jasminin ruokakaupassa, nyt hän kertoo kuinka selvisi

HENKILÖ Jasmin raiskattiin työpaikallaan vuonna 2010. Tämä on hänen tarinansa.

Jasmin on halunnut kertoa kokemuksestaan raiskauksen uhrina auttaakseen muita sekä pitääkseen keskustelun raiskaustuomiosta julkisuudessa. Toni Tervo

Toni Tervo

”Raiskaus on teurastus, jossa jäät henkiin kidutuksen jälkeen. Tunnet jokaisen näkymättömän haavan vihlovan kivun, kannattelet omaa sydäntäsi käsissäsi peläten sen sykkeen sammuvan ikuisiksi ajoiksi.”

Nämä lauseet espoolainen Jasmin, 47, kirjoitti blogiinsa 23. lokakuuta 2017. Oli kulunut tasan seitsemän vuotta siitä kun samassa ruokakaupassa Malmilla työskennellyt siivooja sitoi ja raiskasi Jasminin kolme kertaa heidän työpaikallaan.

Raiskauksen jälkeiset vuodet naisella on mennyt toipuessa, mutta teon vuosipäivänä tapahtumat palaavat mieleen.

–Totta kai se on asia, joka tulee minua aina seuramaan. Nykyään ei kuitenkaan ole enää asian kanssa niin vaikeata. Tapahtuman jälkeen tuli tehtyä itselle melkoinen psykoanalyysi ja käytyä kaikki luurangot ja pimeät puolet läpi. Tunnen itseni nykyään paremmin, Jasmin kertoo.

Erityisesti vihan tunne oli sellainen, joka Jasminin mukaan piti käsitellä nopeasti.

–Itse tekohetkellä viha oli pakko sulkea sisälleni, jotta raiskaaja ei tappaisi minua. Ajattelin kuitenkin koko ajan, että jos saan käsiini veitsen niin tapan hänet. Sekin oli itselle aika järkytys, sillä olen luonteeltani tosi kiltti. Nekin tunteet piti käsitellä.

Jasminin raiskaaja jäi kiinni ja tuomittiin törkeästä raiskauksesta, törkeän ryöstön yrityksestä, törkeästä vapaudenriistosta ja lievästä petoksesta 8,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Hovioikeus kuitenkin alensi tuomiota 7 vuoteen.

Tekijä vapautui jo vuonna 2014. Vain noin kolmen vuoden jälkeen tuomiosta.

–En tiedä mitä hänelle on tapahtunut. Pari vuotta sitten yritin selvittää onko hänet karkotettu, mutta en löytänyt tietoa. Jotenkin minulla on kuitenkin sellainen tuntuma, että hän ei ole enää täällä saatuaan sellaisen opetuksen, Jasmin toteaa.

Työkaverini olivat turvana ja käsittelimme tapahtunutta yhdessä."

Suomen raiskaustuomiot ovat yksi syistä, joiden vuoksi Jasmin on vuodesta toiseen pitänyt tapaustaan esillä. Hän on antanut aiheesta useita haastatteluja ja viimeksi kertonut tapauksestaan Teemu Potapoffin Selviytyjät-kirjassa.

–Suomessa raiskaustuomiot pitäisi antaa ehdottomina. Tällä hetkellä ne ovat aika järkyttäviä. Haluaisin myös, että selitykset tuomioille olisivat yksityiskohtaisempia. Nyt ne aiheuttavat lähinnä vihaa ja lisää ongelmia. Itse halusin aikoinaan julkisen oikeuskäsittelyn, sillä olin todella vihainen tekijälle.

–Etsin tapahtuman jälkeen netistä raiskattujen tarinoita, mutta niitä ei oikein löytynyt. Varsinkaan uhrin näkökulmasta. Sen takia haluan kertoa tarinani. Luodakseni toivoa muille saman kokeneille.

Vaikka raiskaus tapahtui tutussa ja turvallisessa työympäristössä, Jasmin palasin nopeasti töihin ja tapahtumapaikalle.

–Työ antoi minulle syyn herätä aamulla. Työkaverini olivat myös turvana ja käsittelimme tapahtunutta yhdessä. Olihan se valtava shokki heillekin. Lopulta aloimme vähän heittää siitä jo huumoriakin.

–Omasta kokemuksesta tiedän miten tärkeitä tukiverkostot ovat. Jos minulla ei olisi ollut ystäviäni, työkavereitani ja perhettä, olisin jäänyt neljän seinän sisälle. Silloin aluksi alkoholinkäyttöni kasvoi aika paljon, mutta ystävät auttoivat senkin yli.

Eräs auttava tekijä on ollut myös Jasminin nykyinen elämänkumppani Mikko

–Olen miettinyt jälkeenpäin, että onneksi olin raiskauksen aikaan sinkku. Minulla oli sen jälkeen muutama yhdenyön juttu, mutta päätin kuitenkin vakaasti, että en enää seurustele. Sitten tapasin nykyisen mieheni Mikon. Siinä meni kyllä puoli vuotta kunnes aloin uskoa, että joku voi oikeasti pitää minusta. Mikko jaksoi onneksi minua kuunnella ja katsella, Jasmin hymyilee

Haastattelussa istuu nyt istuu iloinen nainen, jonka hersyvä nauru pääsee ilmoille monta kertaa juttutuokion aikana. Hän näkee kauheassa tilanteessa myös positiivisia puolia.

–Olin sillä tavalla onnekas, että tämä tapahtui minulle kun olin 40-vuotias enkä parikymppinen. Minulla oli elämänkokemusta, jonka avulla pystyin käsittelemään asiaa.

–Jaan elämäni nykyään aikaan ennen ja jälkeen raiskauksen. Tietyllä tavalla henkiinjäämisen helpotus meni raiskauksen kokemisen yli. Jollain oudolla tavalla olen nykyään onnellisempi kuin ennen raiskausta. Tein jo silloin heti päätöksen, että selviän. Minulla ei ollut neljänkympin kriisiä, kun alkoi uusi elämä, hän naurahtaa.

Tilanne muutti myös Jasminin arvoja. Hän päätti jonkin ajan kuluttua lähteä tavoittelemaan uutta uraa.

–Opiskelen lähihoitajaksi ja erikoistun mielenterveys -ja päihdepuolelle. Kaipasin uusia haasteita ja yhtäkkiä kaupassa työskentely tuntui vähän pinnalliselta: jatkuvaa kuluttamista ja ruokahävikkiä, vaikka työstä pidinkin.

–Haluaisin jatkaa opiskelua seksuaalineuvojaksi. Haluaisin auttaa varsinkin nuoria naisia, jotka ovat kokeneet raiskauksen. Voisin olla ensimmäinen, joka heille puhuu tapahtuman jälkeen. Uskon, että olisin tarpeeksi vahva kuulemaan sen ja osaisin auttaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut